Tack för att vi fick hälsa på

– Här bodde jag i princip mina första fyra år i livet, säger Andreas Hermansson.
En stund senare skänker en äkta ängel, tillsammans med Tifogruppen, 54 153 kronor till Drottning Silvias barn– och ungdomssjukhus.

Det påpekas varje år och har så gjort sedan 1982, då den nu bortgångna ungdomsledaren Leif Nilsson tog initiativet till ett återkommande och uppskattat decemberbesök av IFK Göteborg. Att få besöka alla barn, deras anhöriga och personal på Drottnings Silvias barn– och ungdomssjukhus är en stor ära, det ska tydliggöras vid varje tillfälle. Så även 36:e gången i ordningen.

En extra känslofylld stund

Fotbollsplan, prickskytte, pepparkakor, festis och naturligtvis hela den blåvita truppen på plats för autografskrivning, lagfoto och lek med barn. Närvarar gör även representanter för den enastående Tifogruppen, som ska överlämna en välkommen check.

För Andreas Hermansson är det en extra känslofylld stund och handling. Han föddes på Uddevalla Lasarett 1987 med ett halvt hjärta.
– En timme senare var jag här på Östra Sjukhuset och blev kvar en lång, lång period.

Han kommer givetvis ihåg det skepp som pryder entrén. Precis som lekterapien längre in i korridoren, avdelningen där barn, deras syskon och andra närstående för en stund ska kunna fokusera på det friska och roliga istället för det smärtsamma och tråkiga allvarliga sjukdomar medför.

Madeleine Wahlberg, evenemangs– och sponsringsansvarig från Insamlingsstiftelsen tar emot den ansenliga summan av Andreas och vet exakt vad pengarna ska användas till.
– Aktiviteter. Saker. Sånt som är kul och ger möjlighet att för en stund glömma den tuffa vardagen.

Oskar kan inte hålla sig borta

Här finns barn i alla åldrar, ända upp till 18 år.
Här finns familjer, syskon och anhöriga.
Här finns små och något större kämpar.
Som 15-årige Oskar Kanerva.
Häromveckan konstaterades det att han drabbats av diabetes, en kronisk sjukdom som Oskar tvingas leva med hela sitt liv.
– Han har astma sedan tidigare och vi trodde tröttheten och illamåendet var en reaktion på den nya och starkare medicin vi ordinerats. Det visade sig vara mycket värre än så. Det har varit några jobbiga dagar med många tårar. Nu handlar det om att förhålla sig till saker som bland annat kosthållning, säger pappa Antti.

Oskar har egentligen permission från sjukhuset, men kan förstås inte hålla sig borta då blåvita spelare hälsar på.
– Martin Smedberg–Dalence är min favorit, säger en ung och aktiv man som inte kan säga om fotboll, innebandy eller ishockey är det som är roligast att utöva.

Dessutom finns det ett helt annat yrke som lockar i framtiden.
– Tror jag ska bli försäljare. Sålt jultidningar i höst för 30 000 kronor. Fick en mobiltelefon, en Ipad och dessutom pengar i premier.

För varje gång jag är här förstärks känslan över vad som är viktigast i livet

Emil Salomonsson pratar med Oskar, ställer frågor, är nyfiken – och förstående. För några år sedan konstaterades att den landslagsmeriterade försvarsspelaren drabbats av ulcerös kolit, en kronisk tarmsjukdom som kräver medicinering och återkommande sjukhusbesök.
– Även om jag var vuxen då det stod klart var det ett jobbigt besked och jag känner givetvis stor sympati med exempelvis Oskar som drabbas. Man får lära sig att leva med det, även om det till en början är svårt att ta in.

Årets besök är det sjätte sedan Emil kom till IFK Göteborg.
– För varje gång jag är här förstärks känslan över vad som är viktigast i livet. Hälsan och att vara frisk betyder så mycket. Jag vet att många av barnen som måste vara här alldeles för ofta och alldeles för länge har det kämpigt, men också att de är stora hjältar allihop. Jag tror också att den goda stämningen, den ljusa interiören och den lekfulla avdelningen här intill betyder oerhört mycket.

Efter en intensiv eftermiddag med mycket glädje, många skratt och leenden är besöket över för den här gången. Spelare och ledare tackar för att de fick komma även den här gången.

Emil avslutar med en hälsning till Andreas från Tifogruppen.
– Hans hjärta må vara halvt. Det är ändå mer välfyllt än de flesta andras.