”Vi kan överraska många”

Ett lag som har rustats för högre tabellplaceringar.
Och som tippas både i toppen och mitten.
Här berättar Pontus Farnerud om truppbygge, målsättningar och det strategiska arbetet bakom årets Blåvitt.

Det är soligt men isande kalla vindar på Valhalla IP. Sista träningen före premiären.

– Det ser bra ut, tycker jag. Det är så skönt att vi snart är igång. Man längtar till avspark, säger Pontus Farnerud.

Vår sportchef har haft fullt upp. Inte bara i vinter. Utan sedan han tog över jobbet från Kennet Andersson i september.

– Det har varit full fart sedan jag kom in som assisterande till Kennet redan i maj 2019. Men det är klart att det är några steg upp när jag har blivit ensam om det yttersta sportsliga ansvaret.

Den här vinterns övergångsperiod – eller silly season som de allra flesta kallar det – har dock varit något alldeles extra. Det kan ingen ha missat som följer IFK Göteborg.
Calle Johansson var första spelaren in. Sedan följde några veckor där vi framför allt hade en rad spelare som lämnade oss. Pontus beskriver det som att flödet av spelare ut och in har gått i vågor.

– Arbetet med att forma 2021 års trupp började långt innan hösten. Visst, det är ett ständigt pågående arbete med övergångar men det intensifieras vid varje transferfönster eftersom det är då spelarna kan flytta. Direkt när ett fönster stänger så blickar vi mot nästa. Detta är ett teamwork och tidigare var inte minst Kennet en viktig del i detta, likaså Olle Sultan som fortfarande hjälper mig och även tränarna när vi kommer till slutfasen i en rekrytering.

Han beskriver den noggranna processen bakom varje övergång, inte minst de spelare som vi tar in.

– Med de ekonomiska osäkerhetsfaktorer som har legat framför oss det senaste året har vi varit tvungna att prioritera att hitta spelare som inte står under kontrakt eller som har utgående kontrakt. Vi vill alltid så tidigt som möjligt identifiera intressanta spelare och vilken situation de är i. Vill de hit? Vad kan vi erbjuda? Och självklart vad de kan ge oss i form av kvalitet. Jag har också haft många samtal med de spelare som lämnade, deras rådgivare och andra klubbar. Varje fall är unikt och det går inte att generalisera hur de processerna ser ut. Det var viktigt att få de sakerna på plats för att frigöra löneutrymme. Jag tror att jag sammanlagt har gått igenom 25-30 förhandlingar vilket ofta innefattar spelare, agent och klubb.

Om man umgås med Pontus Farnerud en dag får man vara redo på att han tar ett och annat telefonsamtal, och svarar på en del sms. Båda hans telefoner ligger ofta med laddsladdar inkopplade i en närliggande vägg. Några av samtalen de senaste månaderna har handlat om eller varit med Oscar Wendt och Marcus Berg, två av våra uppmärksammade nyförvärv.

– Tidigare var det Kennet som hade kontakten med Mackan och jag med Oscar. Vi delade upp det där mellan oss förut. Men sedan jag tog över som sportchef är det jag som håller i alla de kontakterna. Vi har haft en löpande dialog med både Mackan och Oscar för att ha koll på deras situationer. Det gäller såklart inte bara just de två utan det gäller för alla våra tidigare spelare som finns ute i fotbollsvärlden. Just deras kvalitet är på en sådan nivå att de är högintressanta för oss. Pusslet som ska läggas är alltid spelarnas vilja att komma hem, vilken kvalitet de besitter och vad de kan tillföra truppen utifrån deras position och den ekonomiska aspekten. Finns det plats för dem i vår trupp eller om vi på något sätt måste frigöra plats för att kunna ta emot dem.

När kände du på riktigt att de var klara?

– Efter sista matchen förra säsongen kände jag att vi i ett tidigt skede måste kolla med dem och få klarhet i vad de känner. När det väl blev kontraktsförhandlingar kändes det direkt som att vi var nära varandra. Jag hade ett möte med Mackan i mellandagarna. Oscar och jag fick till ett möte lite senare. Vi hade bra snack. Då kände jag att ”yes, det här löser vi” och utifrån det var det lättare att gå vidare i processer med andra spelare.

Ett annat spektakulärt nyförvärv är slovak och klubblegendar i en av Italiens mest fotbollstokiga städer. Marek Hamsik har redan lämnat ett stort och bestående avtryck under sin korta tid här.

– Vi fick bra kontakt direkt och redan i vårt första samtal kändes det som vi hade en samsyn i hur vi såg på fotboll. När jag hörde att vi skulle kunna få Marek Hamsik till oss gjorde vi all research vi kunde för att lära oss på djupet om fotbollsspelaren och människan Marek. Vi nöjde oss inte med att kolla på meritlistan. Vi genomförde en ordentlig scouting, kollade på matcher från Napoli, Kina och landslaget och vi såg direkt att han ur många aspekter verkligen skulle kunna tillföra mycket till vårt lag, säger Pontus och fortsätter:

– Vi visste att han skulle ha samtal med Slovan Bratislava, hans tidigare klubb i hemlandet. Hans agent och Marek ringde mig efteråt och sa att de inte hittade en lösning med Slovan. Då visste jag att vi var nära. Vi gjorde klart de sista detaljerna i kontraktet, bokade PCR-test och flyg. Tre dagar senare landade han i Göteborg. Och nu är vi här. Att vi dessutom lyckades locka honom till oss i hård konkurrens med andra klubbar känns såklart väldigt bra.

Årets trupp är en mix av akademispelare på väg uppåt, spetsspelare som tas in utifrån och utvecklingsbara spelare som har samlat på sig erfarenhet i allsvenskan – både hos oss och i andra klubbar. Snittåldern i truppen är 25 år.

– Vår strategi är tydlig. Vi vill ha den här mixen i vår A-trupp. Vi har elva spelare som har fostrats i vår akademi. Lägg därtill våra tre utlånade spelare, Marcus Berg och Oscar Wendt som också kommer från de egna leden. Jag vet inte om folk förstår hur hög den siffran är, det är jag unikt i Sverige, tror jag. Och då har vi inte ens räknat med Jakob Johansson, Tobias Sana och Mattias Bjärsmyr. Alla de kom ju hit som tonåringar men började spela seniorfotboll hos oss direkt. Vi har en stark Göteborgsanknytning och det är glädjande eftersom vi vill vara hela stadens lag, säger Pontus Farnerud och fortsätter:

– Vi har tagit in flera spetsspelare. Det är vi väldigt nöjda med. Men jag tror att vissa stirrar sig blinda på namn. Det är kvaliteten som är det viktigaste här och nu, inte vad man har gjort tidigare. Det finns lag i allsvenskan som denna säsong har värvat in en enstaka spelare som är dyrare än alla våra värvningar tillsammans.

På allsvenskans upptaktsträff tippade de samlade medierna oss som åtta.

– Vi kom tolva förra året och vi tittar uppåt mot toppen av tabellen. Vi vill vinna varje match. Jag lägger inte så stor vikt vid vad andra tippar och tycker. Jag tycker det är ett ganska bra läge att vara i sett till förväntningarna. Vi kan överraska många.

Vissa kallar oss guldkandidat. Vad tänker du om det?

– Det är först och främst inspirerande! Vi vet vad vi vill. Vi vet också vad förutsättningarna är, var vi kommer ifrån och vilka resurser de andra lagen har satsat både i år och tidigare år på sina trupper. Vi är ödmjuka inför uppgiften. Men ambitionen är glasklar: Vi vill tillbaka till toppen.

Nästa silly season börjar på allvar i sommar. Hur mycket tänker du redan nu på kommande ”fönster”?

– Haha, det är en pågående process. Jag sov väldigt gott när senaste fönstret stängde, men på morgonen dagen efter är det fullt fokus på att fortsätta jobba vidare för att ge IFK Göteborg de bästa förutsättningarna att nå framgång. Då är det bara att sätta igång igen!