Foto: Bildbyrån

Nordiska Fotbollstränarkonferensen

Information om Nordiska Fotbollstränarkonferensen 25-26 januari 2019 i Prioritet Serneke Arena.

Nordiska Fotbollstränarkonferensen arrangeras i samverkan mellan IFK Göteborg, Escape Sport, Norska Fotbollstränarföreningen och SEF. De deltagande coacherna är från våra nordiska länder; Danmark, Färöarna, Island, Finland, Norge och Sverige.
Varje år under sista helgen i januari (nåja – det blir tredje året nu) arrangerar vi en fotbollstränarkonferens om hur vi kan utbilda våra unga spelare att bli toppspelare i Europa. Framförallt gällande ”de svåra åren” för unga spelare – att gå från ungdomsfotboll till elittoppfotboll.
Anmälan sker på denna webbadress och där finns även alla uppgifter om kostnader här.

Följande instruktörer är klara så här långt – en del har både teori och praktik medan några har enbart teori.
– Brasilianska Fotbollsförbundets tränarutvecklare Mauricio Marques visar både med teori och praktik hur de stora stjärnorna utvecklas i Brasilien. Vad är det för hemligheter som gör att brasiliansk fotboll kan leverera så oerhört många spelare till europeisk toppfotboll. Vi kan väl avslöja redan nu att det inte är pengarna – utan träningen som gör de brasilianska ungdomarna så bra. Således mycket idéer vi kan hämta från brasiliansk ungdomsfotboll.

– Och på Island tar bla Breidablik UBK fram många duktiga spelare till toppfotbollen i Europa från ett land med 350 000 invånare. Akademichefen i Breidablik Hákon Sverrisson berättar hur de lyckas med detta. Att ta fram så många bra fotbollsspelare procentuellt sett är mycket intressant att få veta mer om. Hákon Sverrisson, som lämnade sitt jobb som mattelärare för att bli tränare i Breidablik, säger bland annat att han vill ha de bästa coacherna till att stanna hos de yngsta spelarna eftersom “det är då de lär sig mest.”

Erik Steele är en av Englands absolut mest etablerade och erfarna målvaktstränare och har utvecklat många stjärnmålvakter. Han har bland annat varit målvaktstränare i både Manchester City och Manchester United. Sedan 2015 är Erik anställd av engelska FA som målvaktstränare för ungdomslandslagen. Erik berättar och visar i praktiken hur utvecklande målvaktsträning kan se ut.

Soccerservices i Barcelona (SSB) berättar och visar upp sin Ekkono träningsmetod – det är de som hyr ut fotbollstränare till klubbar runt om i världen bla assisterande tränaren i GIF Sundsvall 2018. SSB är en privat satsning som inrättats av några av de mest erfarna och kunniga coacherna och universitetslärarna i spansk fotboll. De har 20 års erfarenhet av forskning och samarbete med elit-och professionella klubbar samt nationella förbund och de har de utvecklat en omfattande metod för träning och utveckling av spelare runt om i världen. SSB har utvecklat en läroplan och ett program där de bla med teknisk hjälp utvärderar spelares aktuella nivåer och utifrån det ger träningsråd för respektive spelare och lag. Ekkono är en fotbollsträningsmetodik vars mål är att försäkra att spelare kan tolka spelet bra och att hitta intelligenta lösningar i olika spelsituationer, vilket även ger spelaren utökad taktisk kunskap samt specifik kunskap om spel på olika positioner i laget.

Lilie Persson respektive Claes Eriksson – huvudansvariga på flick- och pojklandslagssidan hos Svenska Fotbollsförbundet – tar upp intressanta frågor om sina erfarenheter efter sina tider i flick- eller pojklandslagen. Följande mycket intressanta frågor tas upp om flick- och pojkfotbollen:

  • Hur förbereder vi våra unga spelare i Sverige/Norden på det ”stora steget”
  • Vad tittar förbundskaptener på när de väljer ut spelare till landslagen – vad söker de efter
  • Vad kännetecknar de unga landslagsspelare som senare även lyckats bli elitspelare – gärna jämfört med de som inte lyckas så bra
  • Vilka lärdomar får vi av de landskamper som spelas – vad är vi bra på i Sverige/Norden och vad kan vi utveckla betydligt mer om vi jämför med andra länders ungdomsspelare
  • Hur ser framtiden ut för svenska/nordiska spelare – ser ni tendenser – tankar och idéer om svensk/nordisk fotbolls utveckling de närmaste 5-10 åren.

Magni Mohr från Färöarna har utvecklats till en av de allra viktigaste experterna på fysiska krav och träning inom fotbollen. Magni tar upp den allra senaste forskningen om vad som krävs fysiskt i dagens europeiska toppfotboll. Magni har ju förutom sin forskning på universitet i flera nordiska länder även erfarenheter från att ha jobbat i bla Juventus och Chelsea. Hur ska vi förbereda våra ungdomar för att klara toppfotbollens fysiska krav. Det allra senaste är ju forskningen kring fotbollens allt fler höghastighetslöpningar och hur vi kan träna för att klara av dem idag och i framtiden.

Carsten Effertz från Tanner Speed berättar och visar hur våra spelare kan träna upp sin snabbhet – vilket vi alla vet är superviktigt i dagens och framtidens fotboll. Alla kan inte bli snabbast men alla kan bli snabbare och därmed vinna fler dueller än de gjort tidigare. Tanner Speed metoden används bla av tyska toppfotbollsklubbar och av många individuella elitspelare. Att påbörja löpteknik- och snabbhetsträning redan i ungdomsåren ger spelarna en större möjlighet att utvecklas till toppspelare.

Under fredagskvällen är det planerat för match mellan Kopparberg Göteborg FC och Lilleström och på lördagen spelas en träningsmatch i arenan mellan IFK Göteborg och Odds BK

Vi tycker att innehållet i konferensen täcker upp en hel del av det vi vill utveckla i vårt tränarskap av unga spelare som vill bli så bra som de har möjligheter till. Samt inte minst alla möjliga kontakter och diskussioner med andra nordiska tränare under konferensen.

EXTRA ERBJUDANDE – till er tränare som är intresserade av att delta – är att försöka få med någon eller några fler tränare från er förening – så ni kan täcka upp parallella föreläsningar under konferensen. För att stimulera det här så har vi ett extraerbjudande:

Om ni är minst två från samma klubb och övernattar två nätter i Prioritet Serneke Arena så erbjuder vi en extra seminariedag på söndagen utan extra kostnad för tränarna från er förening.

Dels berättar vi då om hur vi jobbar i IFK Göteborgs akademi men framförallt presenterar vi – för första gången – den nya träningsmetod som vi i IFK Göteborg nu jobbat fram under en tid tillsammans med bl.a. Göteborgs Universitet. Träningsmetoden är framarbetad för att träna upp de allra mest intresserade spelarna till sin egen högsta möjliga nivå och därmed kunna förverkliga sina mål att nå den nationella och europeiska toppfotbollen.

Anmälan här.