Första planen för framtiden är här

I dag invigs den första anläggningen i ”Planer för framtiden”, ett samarbetsprojekt mellan IFK Göteborg och Cruyff Foundation. På plats vid Sjumilaskolan, Biskopsgården finns bland andra landets idrottsminister Annika Strandhäll.

Hösten 2017 presenterade IFK Göteborg och Johan Cruyff Foundation sitt koncept ”Planer för framtiden”. Onsdag 8 augusti 2018, är det dags att inviga den första anläggningen, som ligger i Biskopsgården.

Invigningstal, miniturnering på den nylagda konstgräsplanen, möte med spelare och ledare i IFK Göteborgs a-trupp och underhållning av artisten Slim Prince är en del av programmet då den första av tre planer är klar att tas i bruk.
– Cruyff Foundation är tydliga med att de ska anläggas i områden där behov av extra resurser är som störst. Vi har inledningsvis valt fokusera på Biskopsgården, Hammarkullen och Bergsjön, säger Elisabeth Anderton, verksamhetsansvarig för IFK Göteborgs CSR-arbete, ”IFK Göteborg i samhället”.

På plats i Biskopsgården finns även representanter från den organisation en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna, Johan Cruyff, startade 1997 i syfte att se till bland annat ungdomars hälsa och möjlighet till sunda fritidsaktiviteter i särskilt utsatta områden.

Vi gör det för staden Göteborg och för att ge alla förutsättningar till rörelse och gemenskap

Niels Meijer, verksamhetschef Cruyff Foundation:
– Cruyff Foundation hjälper barn att utvecklas genom att vara aktiva. Det förbättrar deras fysiska kondition och det lär dem att komma överens och samarbeta. Vi stimulerar detta genom våra olika program och vi samarbetar alltid med starka lokala verksamheter, så att vi hållbart kan initiera och utveckla våra initiativ. Vi är därför mycket glada över samarbetet med IFK Göteborg och att de möjliggör förverkligandet av den första Cruyff Courten i Sverige.

Konceptet är väl beprövat. Sedan den första ”courten” 2003 har över 240 planer anlagts i 21 länder över hela världen. Totalt engagerar Cruyff Courts över 65 000 barn i veckan. Planerna i Göteborg blir de första i Sverige. Men inte de sista.

Elisabeth Anderton:
– Detta är långsiktigt arbete och en naturlig del av IFK Göteborgs nuvarande och framtida verksamhet. Vi gör det för staden Göteborg och för att ge alla förutsättningar till rörelse och gemenskap.

På planerna kombineras spontanidrott med organiserad verksamhet som exempelvis skolaktiviteter, cuper och träningar. Allt som sker genomsyras av en tydlig värdegrund som sammanfattas i 14 regler av Johan Cruyff, där respekt, personlighet och utveckling är tre exempel. För att lyckas i praktiken behövs duktiga pedagoger med lokal förankring.
– Vi kallar dem ”Heroes of the Cruyff Court” – utbildade och licensierade ambassadörer som är närvarande i det mesta som händer på planen, i form av t.ex. schemaläggning, kontakt med klubbar och skolor samt framförallt för att främja en inkluderande miljö, fortsätter Elisabeth Anderton.

I Hammarkullen pågår arbetet för fullt med nästa Cruyff Court och plan för framtiden.