Motståndarkollen Häcken

Dags för årets första göteborgsderby i allsvenskan. Häcken – med ambitionen att bli svenska mästare inom fyra år – kommer till Gamla Ullevi.

1983 avgjordes det första allsvenska derbyt mellan IFK Göteborg och Häcken. På Ullevi vann Blåvitt med 5–0 mot nykomlingen från Hisingen, som tränades av en dubbel skyttekung (1969 och 1977) från Blåvitt, Reine Almqvist. Senaste mötet fjol slutade oavgjort 1–1.

Här är lite smått och gott om lördagens derbymotståndare.

ALLSVENSKAN SÅ HÄR LÅNGT

Kalmar (hemma) 1–0.
Brommapojkarna (borta) 0–2.
Dalkurd (hemma) 3–0.
Sirius (borta) 0–0.
Hammarby (hemma) 2–2.

Målskyttar
2 mål: Moestafa El Kabir.
1 mål: Alhassan Kamara, Viktor Lundberg, Karl Bohm, Paulinho.

NYFÖRVÄRV 2018

Moestafa El Kabir, anfall – Antalyaspor (Turkiet).
Viktor Lundberg, anfall – CS Maritimo (Portugal).
Alexander Angelin, försvar – Utsikten.
Karl Bohm, mittfält/anfall – Utsikten.
Johan Hammar, försvar – Örgryte.
Gustav Berggren, mittfält – Varbergs BoIS.

PROFIL

Det är ingen tvekan om vem som är den stora ledaren i BK Häcken. 33-årige mittbacken Rasmus Lindgren är av naturen utrustad med de egenskaper som en härförare ska ha.
Det är han som styr och ställer.
Det är han som tar de tuffa (nåja, Alexander Faltsetas kan också…) duellerna.
Det är han som driver på och som även är ett offensivt vapen med sitt distansskott och sina kvaliteter på fasta situationer.
På meritlistan finns ett dussin år ute i Europa och med klubbar som Ajax, Groningen och Red Bull Salzburg.

SE UPP

I dagens gulsvarta trupp är det ofta Paulinho, Kamara och El Kabir som får de offensiva rubrikerna. Det gäller dock att även ha koll på kantspelaren Nasiru Mohammed. Även om denne bara är 23 år (blir 24 i sommar) är han redan inne på sin sjätte säsong hos BK Häcken. 2017 svarade den snabbe ghananen för åtta mål i serien.

HISTORIK

BK Häcken har sedan länge etablerat sig som ett allsvenskt lag och gör nu sin tionde säsong sedan uppflyttningen hösten 2008. Så här har det gått den senast åren:
2009: 5.
2010: 8.
2011: 6.
2012: 2.
2013: 10.
2014: 5.
2015: 7.
2016: 10.
2017: 4.

PÅ PLANEN

”Fötterna mot mål”. Nye tränaren Andreas Alm är tydlig med i vilken riktning han vill se sina spelare agera. Likaså finns det en tydlig och uttalad ambition om att Häcken ska återerövra bollen högt upp på motståndarens planhalva.

TRÄNARCITATET

”Målen från klubben är tydliga och nu ska vi hitta den rätta vägen för att komma dit” – Andreas Alm apropå att det slogs fast 2017 att Häcken skulle bli svenska mästare inom fem år.

ÖVRIGT

Säsongen 2017 gick BK Häcken ut med att de inom en femårsperiod ska bli svenska mästare för första gången och lösa det klubben så snöpligt bommade för sex år sedan (2012). Då slutade de tvåa bakom Norrköping efter att i den näst sista omgången spelat oavgjort mot AIK och där och då tappat serieledningen.