Hemma hos ”Agge”

Han öppnade dörren till ett yrke som elitidrottare i tidig ålder. Tackar till stor del Thomas Rogne för att det blev verklighet. Och kommer alltid att vara en del av ”Drömdalen”. Häng med hem till August Erlingmark.

Utanför vardagsrumsfönstret pågår det bullrande 24-timmar-om-dygnet-arbetet som ska landa i en omdebatterad västlänk. Neonljuset från Göteborgs trillinghotell ger den välstädade lägenheten en internationell storstadsatmosfär. I soffan på den klassiska fiskbensparketten och under den charmiga takstuckaturen sitter en – oavsett sin ungdom – blåvit kulturbärare.
– Jag trivs bra här. Det mesta finns inom avstånd. Bio, fika, hockey och inte alltför långt till Kamratgården, säger hyresgästen August Erlingmark.

Han pustar ut efter en lång säsong. Ledigheten ska bland annat innehålla padel, ett Londonbesök hos Pontus Dahlberg, en långresa till sol och bad och kanske en förbättring av golfhandikappet.
– Det ska bli skönt med semester och ett avbrott från fotbollen. Samtidigt var känslan direkt efter matchen mot Östersund (7–1); ”kan det inte bara fortsätta ett tag till”, det var ett jäkligt kul avslut.

Det bryggda kaffet smakar utmärkt. Av disken syns inte ett spår. Sängen är prydligt bäddad. 21-åringen har helt enkelt bott in sig efter ett tiotal månader utan mamma Kajsa, pappa Magnus och lillasyster Anna.
– Det funkar skapligt. Fixar till en helt okej laxmiddag med röd thaicurry och har egen tvättmaskin i badrummet. Överhuvudtaget är det oftast helt okej att rå sig själv.

Vi pratar om att för några veckor framöver slippa det inrutade liv det innebär att vara aktiv idrottsutövare på hög nivå.
– Klart det ska bli skönt. Samtidigt går det inte bara att upphöra med träningen under en dryg månad, det gäller att hålla igång på egen hand.

Dessutom är det ett yrke August redan i unga år bestämde sig för.
– Vad jag tidigt såg framför mig var ett liv och ett framtida yrke som idrottsutövare och jag hade egentligen inga andra planer på andra arbeten. Sedan var det inte bestämt i vilken sport.

Sina första små fotbollssteg tog August som sexåring i Lunden AIS (idag Lunden ÖBK) och på Överåsvallen. Pappa Magnus var tränare tillsammans med Mikael Martinsson, vars son Fredrik – som är en av ”Agges” bästa kompisar – också var med.
– Vi bodde i Munkebäck, men flyttade vidare till Sävedalen efter ett par år.

Till kommunen Partille, där det mesta av fritiden för många kretsar kring idrott. ”Agge” var inget undantag. Med den vilja, ambition och talang vi lärt oss förstå finns hos honom kunde det blivit en annan karriär än den vi blåvita anhängare tacksamt upplever.
– Fotboll i Sävedalens IF, friidrott hos Sävedalens AIK och handboll med Sävehof. Var ganska okej i höjdhopp och spelade någorlunda framgångsrik mittnia i handbollen.

Vi är ett stort gäng som fortfarande håller ihop och förhoppningsvis alltid kommer att göra det

Bland unga lagkamrater är det fler som tagit sig hela vägen till en framgångsrik elitkarriär. Internationella medeldistansaren Andreas Kramer är ett exempel, William Bogojevic och Jonathan Edvardsson hos regerande mästarna Sävehof två andra. I fotbollssammanhang såg ”Agge” och hans kompisar upp till den några år äldre Kristoffer ”Koffe” Peterson, som via Liverpools akademi gjort en resa i holländska ligan och som numera tillhör Swansea.
– Han var vår stora förebild i ”Drömdalen”.

Som en leende August kallar det som vi andra känner som Sävedalen.
– Det är svårt att förklara för den som inte bott där, men det finns verkligen något speciellt med miljön, alla kompisar, föreningslivet och allt annat. Vi är ett stort gäng som fortfarande håller ihop och förhoppningsvis alltid kommer att göra det.

Även om han sedan ett antal år tillbaka bytt den rödblå tröjan mot en blå och vit. Inför 2015 och som 17-åring lämnade ”Agge” Vallhamra IP och flyttade över Säveån till Prioritet Serneke Arena och IFK Göteborgs akademi.

Två år senare lyfte dåvarande tränaren Jörgen Lennartsson upp honom i a-truppen. Under våren blev det allsvensk debut hemma mot Hammarby (1–1) som mittback bredvid Mattias Bjärsmyr sedan både David Boo Wiklander och Thomas Rogne tvingats utgå.

Den senare en extra mycket uppskattad medarbetare som inspiratör och rådgivare.
– Ska jag lyfta fram någon av många som hjälpt mig blir det Thomas. Han fanns med under min första säsong i a-truppen och lärde mig oerhört mycket vad det handlar om att vara en professionell fotbollsspelare. Hur noga man måste vara med sömn, med kost och vad man stoppar i sig, att tillbringa tillräckligt med tid i gymmet.

Norrmannen lämnade IFK Göteborg och en talang i tonåren efter 2017.
– Även om vi bara spelade och tränade en knapp säsong tillsammans var det en oerhört viktig tid för min del. Jag känner ett speciellt band till honom och är inte ett dugg förvånad över att Thomas är kapten i sin polska klubb (Lech Poznan).

Även i dagens blåvita trupp finns det ansvarsfulla och erfarna herrar som delar med sig av kunskap, ris och ros.
– Har väl inte fått så mycket skäll av någon annan än vad jag fått av Sebastian Eriksson. Å andra sidan har det varit lika mycket beröm. Jag vet också att han alltid gjort det för min skull, för min utveckling. Även Robin Söder är frikostig med tips och råd.

Det är inte heller någon vågad gissning att pappa Magnus – 515 a-lagsmatcher för IFK Göteborg under åren 1994–2004, med VM-brons och med 37 a-landskamper bidragit med många kloka ord på vägen.

Inte sällan görs också jämförelsen och allroundförmågan mellan far och son. Eller vad tror ni media tog upp då ”Agge” fick ersätta Tom Amos som målvakt i säsongsavslutningen?
– Tidigare kunde jag tycka att jämförelsen var lite jobbig och påfrestande. Det hände exempelvis att det antydes att platsen i IFK Göteborgs a-trupp var pappas förtjänst, inte min egen. I dag är jag dock så trygg i mitt utövande att det inte stör mig ett dugg. Tvärtom är det en ära och något jag är stolt över.

Dessutom har August under 2019 med tydlighet visat att det finns en position som passar honom bättre än alla andra – och den är inte mellan två stolpar och under en ribba.
– Jag trivs centralt på mitten och med stora delar av planen framför mig. Tycker dessutom att jag utvecklats framförallt den här säsongen. Det hänger givetvis ihop med kontinuitet och förtroende från våra ledare.

Vi säger tack för kaffet.
Önskar en trevlig semester.
Drömdalen – det låter riktigt vackert.

Artikeln är hämtad från IFK Göteborgs medlemsmagasin. Vill du läsa liknande reportage och mycket mer – bli medlem i IFK Göteborg här. Då får du magasinet två gånger varje år.