”Jag har drömt om att få komma tillbaka”

Sommaren 2012 lämnade han IFK Göteborg. Sedan dess har drömmen om en återkomst alltid funnits.
– Jag ska försöka visa varje dag vad Blåvitt betyder för mig, säger Tobias Sana, som signerat ett avtal över 2022 med klubben i sitt hjärta.

Det är tio år sedan en valpig tonåring stämplade in på Kamratgården. Via moderklubben Marieholm, Västra Frölunda och Qviding var det 2009 dags att ta nästa steg och till IFK Göteborg.
Under drygt tre år utvecklades Tobias Sana till en stor supporterfavorit och till en internationell spelare och a-landslagsman, som holländska storklubben Ajax lockade till sig. Karriären fortsatte sedan med spel i Malmö FF och danska Århus.
Nu kommer han hem igen, något den offensiva mittfältaren längtat efter.
– Jag har drömt om att få chansen att komma tillbaka. Nu var första gången jag fick frågan sedan jag lämnade för Ajax 2012 och jag kände direkt att jag vill ta den här möjligheten. Jag har pratat med folk i IFK Göteborgs ledning, med familj och vänner om vad det innebär att jag kommer tillbaka. Jag förstår och respekterar att det lär bli reaktioner och att folk har sina åsikter, säger han.
Tobias syftar på det som inträffade när han som Malmö FF-spelare mötte Blåvitt på Gamla Ullevi 2016. En åskådare kastade ett knallskott mot Tobias, som värmde upp vid sidlinjen. Knallskottet briserade intill honom och en assisterande domare. Tobias reagerade med att kasta en hörnflagga mot publiken och matchen avbröts.
– Jag blev jäkligt rädd och oerhört chockad. Sedan var det fel och dumt av mig att kasta hörnflaggan och det är givetvis något jag ångrar, men jag har gått vidare och lagt det bakom mig. Förhoppningsvis kan alla supportrar, tillsammans med mig, blicka framåt. Jag kommer att försöka visa varje dag ute på planen vad det betyder för mig att spela för Blåvitt, att vara tillbaka på Kamratgården, att åter få tillhöra klubben i mitt hjärta. Dessutom vara ett stöd och bidra med mina erfarenheter till alla unga spelare som finns i truppen.
Poya Asbaghi, tränare i IFK Göteborg, om värvningen av Tobias Sana:
– Tobias har kvaliteter och erfarenheter som kommer att ge oss mycket både på och utanför fotbollsplanen. Framförallt har han en god förmåga att skapa målchanser för sig själv och sin omgivning på ett sätt som passar oss väldigt väl.