Rapport från medlemsmötet

Årets första medlemsmöte är genomfört. De 104 på plats fick bland annat lystra till ord som intäkter, harmoni, intresse och mod.

Det var en annorlunda atmosfär i Ullevi Lounge än på de senaste årens medlemsmöte. Låt vara att klubbdirektör Max Markusson – sedan ordförande Mats Engström i sitt anförande talat om en klubb i ”bättre-harmoni-än-på-länge” – påpekade vikten av fortsatt hårt arbete och vikten av en ekonomi i balans.

Dessutom presenterades status för 2019 utifrån den femåriga verksamhetsplan som är fastslagen. En extern version är nu officiell och går att läsa här.

På en av många ”slajder” stod att läsa:

Mål 2023:

  • Likviditet 10 procent av omsättningen.
  • Ej negativt resultat.
  • Eget kapital minst 25 miljoner.

– Absolut viktigast för klubbens framtid, påpekade Max med eftertryck innan han presenterade den sportsliga ledningen med två ovanligt meriterade nykomlingar i Kennet Andersson (sportchef) och Pontus Farnerud, assisterande sportchef, som under sin första arbetsdag på Kamratgården bland annat varit med och signat 17-årige Noah Alexandersson.

En ödmjuk Kennet Andersson berättade om vad ”vi” betyder för honom som person, att det är många gemensamma krafter som ska ta IFK Göteborg framåt och att det finns mycket att lära av andra i sin nya roll.

Detta fick en medlem att fråga:
Det är mycket du säger att du inte kan än, men det viktiga är vad du kan bidra med?
– Fotboll. Jag tror mig kunna hantera de flesta situationer som man som spelare kan hamna i.

Jag tror mig kunna hantera de flesta situationer som man som spelare kan hamna i

Från akademin fanns ansvarige Jonas Olsson på plats. En svensk blåvit mästare både som spelare och tränare inledde med att hylla Poya Asbaghi och övriga ledare i a-truppen.
– En sak är att plocka upp unga spelare i truppen, en annan att dessutom låta dem, i vad som varit under tuffa förhållanden, även spela. Det är fantastiskt modigt gjort.

Jonas berättade dessutom om den verksamhet som finns på Prioritet Serneke Arena som handlar om att inte ha lag med spelare under tolv år och att arbeta med mindre grupper.
– Vad vi söker är killar och tjejer med ett stort intresse snarare framför visad talang i unga år. Ska man orka med att träna uppemot åtta pass i veckan krävs det verkligen ett intresse. Har man det och hänger med upp till 19-årsåldern bidrar vi med en utbildning som gör dem till elitspelare i någon form. Det kan handla om ett proffskontrakt utomlands eller på superettannivå, men elitspelare blir de.

Poya Asbaghi avslutade kvällen med att berätta om läget i truppen.
– Förhoppningsvis har vi Sebastian Ohlsson och André Calisir igång inom kort efter sina skador i matchen mot Örebro. Om det blir redan till omstarten mot Östersund 29 juni vågar jag inte säga här och nu.

IFK Göteborgs tränare fick dessutom frågan om den bästa insatsen bland många goda under våren.
– Då säger jag Djurgården borta. Även om vi åkte på baklängesmål, fick ett rött kort och förlorade, körde laget på och visade ett stort mod och var helt orädda. Nu ska det fortsättningsvis bli intressant att se hur de hanterar en annan situation med förväntningar vi inte hade på oss i våras.