Grattis, Bebben!

Idag fyller Bertil "Bebben" Johansson 85 år.
Han firar i lugn och ro hemma med Solveig hemma på Hönö.
– Tack för gratulationerna, säger han.

“Ja, det är John Bertil.” När det ringer i telefonen på Strandvägen svarar han karaktäristiskt. För bland de närmaste är det sällan eller aldrig “Bebben” som används. En del säger just John Bertil, andra bara Bertil.
Under söndagen firar Johansson sin 85:e födelsedag.

– Ja, tänk att jag har blivit så gammal, säger han och skrattar. Det är helt okej med mig. Jag hör ju inte så bra och synen är det ju som det är med. Men jag klagar inte.

För många Blåvittsupportrar – som såg honom under hans glansdagar – är Bebben Johansson synonym med mål, teknik och så det spralliga humöret – både på och vid sidan av planen.

Bertil Johansson anses vara en av de mest betydelsefulla spelarna genom den blåvita historien. Han fotbollsfostrades i Sävedalen och flyttade till IFK Göteborg 1955. Det blev 291 mål på 461 matcher, två allsvenska skytteligatitlar – och två SM-guld (ett som tränare) för Blåvitt.

Det var tänkt att bli födelsedagsfirande på en festlokal på andra sidan ön under lördagen, men med tanke på det rådande hälsoläget i samhället kände Bertil och Solveig att ett stilla och enkelt firande var att föredra den här gången.

– Det é la änna dumt å chansa va?

En present från IFK Göteborg var inplanerad att levereras under helgen, men den kommer istället att överlämnas längre fram. Just idag får det alltså lov att räcka med ett stort, innerligt och blåvitt grattis.

– Man får tacka!

När allsvenskan är igång räknar vi med att Bertil och Solveig är tillbaka på sina vanliga platser på hedersläktarens översta rad.

– Vi längtar! Tänk när säsongen startar så att man kan få följa laget på Gamla Ullevi igen. Jag saknar det änna!