Unik IFK-blå försäsongströja

IFK Göteborgs hemmaställ är blått och vitt.
Så har det varit sedan starten i oktober 1904.
Nu tas nästa steg i att knyta ihop klubbens historia med framtiden – och det görs genom en unik IFK-blå försäsongströja.

Under torsdagen är det världspremiär när den exklusiva IFK-blå försäsongströjan för första gången finns till försäljning. Den släpps i ett ytterst begränsat antal vid torsdagens smygöppning av nya Blåvittshopen.

IFK Göteborgs matchdräkter för 2020 presenteras en och en under våren. Först ut är försäsongströjan som Blåvitt kommer att spela med fram till den allsvenska premiären.

Den är en hyllning till matchtröjorna från de allra första åren på 1900-talet – innan klubben började spela i randigt 1910.

Även klubbmärket på försäsongströjan är en blinkning till historien. Precis som några föregångare har tröjan ett enfärgat klubbmärke på bröstet.

Försäsongströjan är på många sätt ett resultat av ett nästan två år långt arbete. Under den tiden har en projektgrupp kartlagt föreningens matchdräkter och färger ur ett historiskt perspektiv.

Det är givetvis en ära att göra den första tröjan med den nya IFK-blå färgen

Allt började med två årsmötesmotioner från medlemmar som hade önskemål om nya riktlinjer för Blåvitts matchdräkter.
– Målet för projektgruppen har varit att ta fram ett historiskt kvalitetssäkrat underlag för hur framtidens IFK Göteborg ska se ut. En av nycklarna var att bestämma den rätta nyansen på den blå färgen, säger Gustaf Rönneklev, som är Marknads- och merchandiseansvarig hos IFK Göteborg.

Första steget för projektgruppen var att samla in så många blåvita matchtröjor som möjligt. Man letade i egna garderober och förråd, fick hjälp av idrottsmuseum och av supportrar. Totalt var runt 50 matchtröjor med i kartläggningen.

Nästa steg var att analysera fibrernas exakta blå färgtoner. Matchkläderna skickades därför för analys till ett specialiserat laboratorium för att få fram ett medelvärde. Svaret? Pantone 7687 C – eller kort och gott IFK-blått.

När IFK Göteborg tillsammans med Craft nu har tagit fram de nya matchdräkterna är det alltså för första gången med en blå färg som både tar vara på föreningens historia – och som tar avstamp mot framtiden.
– Det är givetvis en ära att göra den första tröjan med den nya IFK-blå färgen. Att det dessutom är Blåvitts första försäsongströja någonsin och Crafts allra första matchtröja för IFK Göteborg gör den här tröjan till något av en klassiker i våra ögon – redan innan den ens har släppts, säger Christoffer Rehn, Product Manager på Craft.