Autism Distrikt Göteborg gästar matchen

Världsautismdagen uppmärksammas på Gamla Ullevi.

I samband med våra allsvenska hemmamatcher bjuder IFK Göteborg i Samhället in och uppmärksammar olika organisationer.
Idag är Autism Distrikt Göteborg på plats på Gamla Ullevi.
– Tillsammans sprider vi kunskap som leder till ökad förståelse och respekt för varandra som människor, säger vår hållbarhetschef Elisabeth Anderton.

2 april uppmärksammar vi Världsautismdagen och vi är glada att välkomna Autism Distrikt Göteborg till Gamla Ullevi.
Autism Distrikt Göteborg sprider kunskap om autism, påverkar beslutsfattare och skapar mötesplatser.

Linda Mathiasson är ledamot i föreningens styrelse och har själv diagnosen autism, men fick den först i vuxen ålder.

– Jag har förstått att jag hade diagnosen även som barn. Då hamnade jag i ett utanförskap och blev mobbad. Upplevs man som annorlunda är andra inte alltid så snälla, säger Linda.

När Linda fick sin diagnos såg hon det främst som en tillgång, och allra särskilt när hon på universitetet kunde uttrycka vad hon behövde och att sedan kunna bli mött i det.

– Det var när jag läste upp mina gymnasiebetyg och när studierna i alla år hade varit jobbiga som jag bestämde mig för att jag ville ta reda på vad det var som inte funkade. Jag hade önskat att skolan uppmärksammat det långt tidigare och kunnat föreslå samt hjälpt mig att ta kontakt med vården, säger hon.

Bland föreningens medlemmar finns personer med autism, samt deras närstående och professionellt kunniga.
Föreningen arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd.

Autism Distrikt Göteborg verkar mycket för är att sprida kunskap och ändra attityder.
Linda beskriver att hon sett vissa positiva förändringar över tid men också att det finns stor utvecklingspotential inom vissa områden.

– Efter skolan behöver alla få möjlighet att finna en sysselsättning som passar. Många individer med diagnosen är sjukskrivna mot sin vilja med låga sjukersättningar. Kan vi ändra attityder, bredda i rekryteringsprocesser och våga se spetskunskaper oavsett diagnos eller inte och bemöta i arbetsmiljö för att skapa bästa förutsättningar, då är vi på god väg.

Linda är idag också volontär på Självmordslinjen och berättar om hur hennes autismdiagnos är en tillgång i många av de samtal hon får ta emot. Många gånger bär hon en förståelse för individen som ringer in och kan då ställa frågor på ett sätt som gör att mottagaren förstår och lättare kan prata.

– När vi nu har chansen att sprida kunskap genom IFK Göteborgs kanaler vill jag göra ett medskick och trycka extra på att om man är osäker så ska man våga fråga. Har du till exempel en kollega eller en klasskompis som inte vill vara med i sociala sammanhang eller lek – våga fråga. Vad skulle jag kunna göra för att du skulle vilja vara med?