Valberedningen informerar.
IFK Göteborgs valberedning redogör för sin utvärdering av styrelsens arbete under 2024 och presenterar sina nomineringar inför föreningens årsmöte 27 februari.
Inledning
Under 2024 har IFK Göteborg genomfört sin största försäljning genom tiderna då Malick Yalcouyé såldes till Brighton. Damlaget var en seger från att nå Elitettan. Hemma på Gamla Ullevi når vi ett publiksnitt på 16 846 personer med tjugofyra utsålda hemmamatcher i rad. På partnersidan ökar nöjdheten inom nätverket och Blåvittshopen gör ett rekordår omsättningsmässigt.
Samtidigt var det i andra avseenden ett mycket turbulent år. A-lag herr säkrar för andra året i rad kontraktet i den sista matchen och tangerar därmed 2023 års resultat vilket är den sämsta tabellplaceringen i IFK Göteborgs moderna historia. För tredje året i rad tvingades vi göra en huvudtränarrekrytering till herrlaget, denna gång i sommarfönstret. Hösten präglas av kraftigt vikande sportsliga resultat. I november väljer ordförande att lämna sin plats i styrelsen, och samtidigt meddelar organisationens tekniske direktör att även han väljer att lämna sin tjänst.
Även om IFK Göteborg utvecklat sin organisation så är vår sportsliga konkurrenskraft på herrsidan direkt svag, och har så varit över tid. Den sportsliga organisationen har präglats av riktningsförändringar och hög rotation på ledande poster under flera år. Kampen för att undvika nedflyttning har tagit kraft och energi från hela organisationen. Ekonomiskt och sportsligt har vi halkat efter de vi ser som våra största konkurrenter, vilket i kombination med medial turbulens träffat vårt varumärke negativt.
Styrelsens roll
Styrelsen är IFK Göteborgs högsta beslutande organ och bär ansvar för organisationens långsiktiga mål och riktning. Det är styrelse som tillsätter klubbdirektör/vd, samt allokerar resurser för att kunna genomföra de strategier man formulerat i verksamhetsplanen.
Det är av yttersta vikt att styrelsen är kapabel att utvärdera och skapa långsiktigt värde för organisationen, samtidigt som man ger medarbetare hos IFK Göteborg bästa möjliga förutsättningar för att kunna fatta bra beslut. Även under turbulenta tider behöver styrelsen kunna lyfta blicken och se bortom det dagliga.
Valberedningens metodik och arbetssätt
Vi har under verksamhetsåret samtalat med ett stort antal intressenter i och kring IFK Göteborg. Vi har haft enskilda samtal och intervjuer med samtliga styrelseledamöter, samt besökt ett styrelsemöte. Vi har träffat representanter för verksamheten på olika nivåer, samt haft dialog med medlemmar via mail, fysiska möten, och genom att närvara på medlemsmöten under sommaren och vintern. Vi har tagit del av IFK Göteborgs verksamhetsplan, och styrelsen har även genomfört en extern utvärdering av sitt arbete som valberedningen tagit del av. Under senare delen av verksamhetsåret har vi adjungerat in en styrelseledamot enligt stadgarna, Teresa Utkovic.
Valberedningen har även träffat ett brett spektrum av potentiella styrelsekandidater. Vi strävar efter tydlig rollfördelning i styrelsen och en palett av kompetenser och personligheter som kan bidra i IFK Göteborgs nyckelfrågor. Särskilt viktigt för oss detta år har varit frågor om ledarskap, omvärldsanalys och innovation.
Analys
Vi knyter ihop ett år av mängder av inspel, intryck och datapunkter.
Sammantaget ser vi att samarbetsklimatet inom styrelsen varit gott, mellan ledamöterna finns en psykologisk trygghet och styrelsens arbetssätt och struktur har fortsatt förbättras. Vi ser dock ett stort behov av nya röster i styrelsen.
Vi bedömer att informationsflödet internt i nuvarande styrelse inte har fungerat tillräckligt bra. Det framstår som att vissa beslut har fattats utan att hela styrelsen haft tillgång till relevanta underlag. Ordföranden har ägt och tagit ansvar i många frågor och lagt ned stor energi på uppdraget, men därigenom också varit central på många ytor vilket skapat personfokus och sårbarhet. Rollfördelning och mandat inom styrelsen har i vissa fall varit otydliga vilket varken gynnat styrelsearbetet eller verksamheten. Samtidigt har en del styrelsemedlemmars expertis inte kommit föreningen fullt till nytta.
Utskottens kvalitet har varit skiftande och här bedömer vi att det behövs en översyn, fotbollsutskottet bör här lyftas specifikt där samarbetet under året inte fungerat tillfredsställande. Hela styrelsen behöver vara en närvarande och spänstig motpart i diskussioner med den operativa verksamheten och i vissa frågor har man blivit passiv och inte tillräckligt inåtlutad i efterlevnaden av klubbens valda strategier.
Det har även framkommit att styrelsesekretessen har brutits vid upprepade tillfällen och att det förekommit läckage. Det här är inget nytt men behöver tas på allvar, intresset för föreningen är skyhögt och föreningens integritet måste hanteras mer varsamt av personer i nyckelpositioner.
Framöver behöver IFK Göteborg ett ännu mer aktivt och närvarande ledarskap från styrelsen som dels kan peka på vad bra ser ut som men också hur vi når dit. Trots fulla läktare finns en splittring i våra led och här ser vi ett behov av en styrelse som samlar medlemmarna framåt och arbetar för en mer enad blåvit vision under andra halvan av 2020-talet och 2030-talet.
Den kommande styrelsen uppmanas att arbeta faktabaserat, med vetenskaplighet och sannolikhet som byggstenar. Ett medvetet och stringent ledarskap från styrelsen blir en av nycklarna till en ännu mer framgångsrik akademi, ett damlag i Allsvenskan och ett herrlag som spelar i Europa.
För detta krävs, som nämnt, en styrelse som sporrar den operativa verksamheten, samtidigt som man har blicken mot horisonten och vågar vara innovativ. Vår bedömning är att vårt styrelseförslag kommer att bidra med ytterligare personer som har just denna förmåga. De personer vi väljer att nominera har olika erfarenheter, personligheter, och kompetenser, men vad de har gemensamt är en vana vid att jobba analytiskt, hög erfarenhet av att skapa tillväxt, samt en vana vid att identifiera framgångsrika beteenden för olika organisationer. Därutöver finns en förmåga att leda och organisera arbete samt gedigen styrelseerfarenhet.
Vi vill belysa att vi i detta förslag föreslår en könsfördelning om 70/30. På årsmötet 2022 bifölls ett strategimål om minst 40% av vardera kön. Vi som valberedning ser det som ett viktigt mål och ett medskick i valberedningsarbetet för nästa verksamhetsår.
Valberedningens styrelseförslag till årsmötet 2025:
Till ordförande – Magnus Nilsson
Till ledamot – Philip Haglund för en tid om 2 år
Till ledamot – Andrej Hristov Häggblad för en tid om 2 år
Till ledamot – Jessica Nauckhoff för en tid om 2 år
Till ledamot – Lars Dahlström för en tid om 2 år.
Till ledamot – Ingalill Östman för en tid om 2 år (omval).
Peter Brandt, Teresa Utkovic, Fredrik Karlsson och Rickard Ärlig valdes 2024 av årsmötet för en mandattid om 2 år.
Presentation av nyvalen
Magnus Nilsson, född 1956, föreslås som ny ordförande. Magnus Nilsson är styrelseordförande i Mentice Investors och bosatt i Göteborg efter flera år i USA. Med en doktorstitel i medicinsk vetenskap från Uppsala Universitet har Magnus framför allt varit verksam som entreprenör inom medicinteknik. Han har lång erfarenhet både som VD och styrelseordförande där han varit med och byggt upp framgångsrika bolag från grunden. Valberedningens uppfattning är att Magnus inkluderande och coachande ledarskapsstil, gedigna och mångåriga erfarenhet av framgångsrik organisationsutveckling, och starka fokus på långsiktighet kommer att gynna IFK Göteborg i en ordföranderoll.
Magnus:
– Om jag blir invald vill jag använda min långa erfarenhet av att bygga, utveckla, och driva organisationer till att hjälpa föreningen att lägga en stabil grund varifrån den kan utvecklas till att nå högre nivåer och hålla sig kvar där. Konkret vill jag utnyttja min erfarenhet av långsiktigt utvecklingsarbete i ledningsgrupper och styrelser för att säkerställa att alla delar i vår organisation fortsätter att utvecklas till en nivå i paritet med de bästa. Jag hoppas också kunna stimulera verksamheten till att söka, utveckla, och använda innovativa metoder för att stärka vår konkurrenskraft. En nyckel för att lyckas med detta, vilket kommer att vara mitt ansvar som ordförande, är att styrelsearbetet präglas av teamwork där allas kunskaper utnyttjas till att stödja, stimulera, och utmana verksamheten.
Philip Haglund, född 1987, föreslås som ny ledamot. Philip är grundare och CEO på Gimi AB. Han har en Bachelor of Science från Handelshögskolan i Stockholm. Efter sin aktiva karriär som elitfotbollsspelare har Philip fokuserat på att bygga upp finansappen Gimi. Han har en stark relation till IFK Göteborg efter sina fyra säsonger i A-laget och hög branschkunskap inom elitfotboll vilket kommer att addera till styrelsens omvärldsbevakning. Philip kommer med sin samlade erfarenhet tillföra styrelsen ett makrofotbollsekonomiskt perspektiv. Han kombinerar erfarenheten från sin bakgrund inom elitfotbollsvärlden med tillväxtstrategisk förmåga och en oräddhet som vi tror gör honom mycket lämplig för styrelsen.
Philip:
– Om jag blir invald vill jag försöka tillföra mina perspektiv kopplade till själva fotbollsverksamheten. Med min bakgrund inom både IFK Göteborg och andra allsvenska föreningar samt utlandsäventyr tror jag att jag kan tillföra spetskunskaper, analysförmåga, och förståelse för vad som skapar vinnande fotbollsorganisationer.
Andrej Häggblad Hristov, född 1980, föreslås som ny ledamot. Andrej är utbildad inom affärsekonomi vid IHM Business School och har mångårig erfarenhet av att arbeta med varumärkesfrågor, kommunikation, och affärsutveckling. Andrej arbetar som marknads- och kommunikationschef på Euromaster Sverige. Han är dessutom välkänd i de blåvita leden efter att ha gjort nästan tio år på marknadsavdelningen. Valberedningen anser att Andrejs djupa förankring i miljön kring IFK Göteborg, kombinerat med idérikedom och erfarenheter av att bygga högpresterande team kommer att tillföra handlingskraft och organisationskännedom till styrelsen.
Andrej:
– Om jag blir invald kommer jag att bidra med ett strategiskt perspektiv inom varumärkes-och affärsutveckling. Därtill tror jag att min erfarenhet från verksamheten blir nyttig i sammanhanget. Sist men inte minst – energi och kreativitet.
Jessica Nauckhoff, född 1980, föreslås som ny ledamot. Hon är VD på Sätila Investment. Jessica har haft olika styrelseuppdrag sedan 2007 med en bred och gedigen erfarenhet från olika ledarskapsroller, inklusive från ideella medlemsstyrda föreningar där hon arbetat med intern och extern kommunikation samt verksamhetsutveckling. Hon har stor vana av strategisk verksamhetsutveckling och har särskild kompetens inom hållbarhetsfrågor. Valberedningen ser att Jessicas erfarenhetsbank kommer att bidra till ett professionellt och dynamiskt styrelsearbete och att hon kommer vara en viktig spelare när det kommer till transparens och dialog med medlemmarna.
Jessica:
– Jag hoppas med mina samlade erfarenheter kunna bidra till ett strategiskt styrelsearbete som speglar IFK Göteborgs vision och stärker förtroendet hos medlemmar och supportrar. Mitt fokus är att lyfta fram föreningens stora potential och skapa förutsättningar för nya framgångar. För mig är IFK Göteborg en inkluderande förening där alla är välkomna och där vi inspirerar unga fotbollsspelare att våga drömma stort.
Lars Dahlström, född 1966, föreslås som ny ledamot. Lars är jurist och verksam som domare vid Kammarrätten i Göteborg. Han har livslång erfarenhet av Göteborgsfotbollen, som spelare, ledare, och förtroendevald på olika nivåer inklusive inom elitfotboll. Lars är omvittnat stringent och analytisk, med hög integritet och arbetsförmåga. Valberedningen anser att Lars föreningsvana och juridiska kompetens skulle tillföra mycket i styrelsens fortsatta arbete med att skapa och bevara god styrelsestruktur. Besitter dessutom en betydande kunskap om fotbollens beslutsvägar och ekosystem, och har ett djupt engagemang för fotbollens roll i samhället.
Lars:
– Om jag blir vald vill jag tillföra min vana av noggranna analyser i ett kvalificerat och konsekvent beslutsfattande. Jag vill som ansvarstagande lagspelare bidra med en positiv inställning för att nå förändring och framgång. Jag vill vara en god kamrat.
Omval
Valberedningen föreslår omval på Ingalill Östman på två år. Ingalill Östman valdes in i styrelsen på årsmötet 2023 och har under sin tid i styrelsen tagit ett stort ansvar för att kvalitetssäkra styrelsens arbete. Hon har varit ett starkt stöd för att utveckla verksamheten och vi ser att hennes erfarenheter och kapacitet kommer att komma den nya styrelsen till gagn.
Vidare föreslår Valberedningen följande:
Omval av Jerry Carlsson och Jonas Jonasson som revisorer för 2025.
Omval av Björn Ellisson som revisorssuppleant för 2025. Nyval av Jonas Pauli som revisorssuppleant för 2025.
Nyval av Magnus Nilsson och Teresa Utkovic som styrelseledamöter och tillika årsmötesrepresentanter för IFK Göteborg i Alliansföreningen för 2025.
Omval av Tage Christofferson och Teresa Utkovic som ledamöter i Fondkommitén för 2025.
Nyval av Stig Andersson som ledamot i Fondkommitén för 2025.
Omval av Conny Blessner, Tore B Carlsson, och Kent Olsson som ledamöter i Guldmedaljutskottet för 2025.
Vi överlämnar våra förslag till årsmötet för beslut och vill passa på och rikta ett stort tack till Anna Axvi, Jonas Henriksson, Anders Ovdahl och Richard Berkling för deras engagemang och insatser för föreningen.
Valberedningen
Olof Myhrman
Adam Arvidsson
John Pettersson