Måndag 29 oktober är det 20 år sedan branden på Backaplan där 63 ungdomar omkom och över 200 skadades. Med anledning av katastrofen gästas IFK Göteborg i samhället i samband med matchen mot GIF Sundsvall av MBU (Människan bakom uniformen).
Sista helgen i oktober 1998 var Göteborg en stad i stor sorg. 63 ungdomar dog efter en anlagd brand. IFK Göteborg tankar går givetvis till alla anhöriga och nära och kära som drabbades. Måndag, på årsdagen, anordnas bland annat en manifestation med en marsch från Gustav Adolfs Torg över Götaälvbron och fram till Herkulesgatan. En av parterna som deltar på minnesdagen är MBU, som presenteras här:
Det här är MBU
”Jag – Janina Sabra – arbetar heltid som processledare för MBU vilket innebär att jag bland annat har nationellt övergripande ansvar då vi finns i flera städer i Sverige och i Göteborgs stad, har hand om ungdomsgrupperna som går MBU och ambassadörsverksamheten (ungdomar som väljer frivilligt att stanna kvar i MBU efter avslutad kurs). MBU – Människan Bakom Uniformen är en samverkan mellan polismyndigheten, räddningstjänsten, Securitas Ab Vaktbolag, Göteborgs spårvägar, Ambulanssjukvården Sahlgrenska och Göteborgs stad.
Grundkonceptet är att:
- Låta frivilliga och intresserade ungdomar i åldern 15-20 få ta del av ett antal praktiska arbetsmoment under ledning av och tillsammans med personalen i de olika verksamheterna.
- Träffas på de olika arbetsplatserna en gång i veckan på kvällstid under en period av tio veckor.
- Skapa trygghet i gruppen genom samarbets- och värderingsövningar och interaktiva metoder såsom forumteater.
Idén bakom verksamheten skapades på grund av ungdomsrelaterade händelser med stenkastning, bilbränder, och våld mot uniformsbärande tjänstemän som drabbade ett antal stadsdelar under hösten 2009. I båda situationer var det tydligt att det fanns en oroväckande skillnad mellan hur uniformsbärande personal var tänkt att fungera, och hur de togs emot i verkligheten.”
Det här vill vi med vår verksamhet
”Syftet är att ungdomarna ska få lära känna människan bakom uniformen och att samhällsstödjande funktioner ska få lära känna ungdomen under kepsen.”
Så här verkar vi
”Målet är att komma närmare varandra som individer fysiskt/socialt, och att skala av lagren av okunskap och otrygghet som upplevdes ligga mellan de olika samhällsgrupperna. Vi vill minska kriminaliteten bland de unga genom att ha en öppen dialog, och visa på att under uniformen finns det en helt vanlig människa, med samma behov och önskningar som andra. Verksamheten ska även fungera som ett tillfälle där man kan så ett frö hos flera ungdomar att själva söka sig till polisyrket, räddningstjänsten, eller någon annan samhällsstödjande funktion någon gång i framtiden.”