Under tisdagen fastställdes de inledande omgångarna av den allsvenska säsongen 2022.
Här berättar vi hur det går till när Allsvenskan och Superettan fastställs.
Det finns många parametrar att ta i beaktning när spelschemat ska fastställas. Det är flera faktorer som påverkar och det är ett digert arbete som krävs för att tillfredsställa så många intressenters önskemål som möjligt. Här har vi beskrivit hur arbetet med spelschemat går till inför varje säsong.
Svenska Fotbollförbundet (SvFF) ansvarar för att besluta om spelschemat. Att förhålla sig till har de Fifa och Uefas kalender och regelverk. Vår intresseorganisation Svensk Elitfotboll (SEF) är en viktig del i arbetet, även om SEF inte ansvarar för att lägga spelschemat. Deras uppgift är istället att bereda många olika intressenters önskemål för att skicka med det till SvFF inför beslut. Detta kan till exempel vara enligt beslut från medlemsmöten, där samtliga klubbar i Superettan och Allsvenskan deltar och har en röst, eller önskemål från ligapartners.
Det första som sker är att Fifa och Uefas matchkalendrar inkluderas. Fifa har blockerade datum för när matcher inte får spelas på grund av exempelvis landslagskamper. Fifas regelverk säger bland annat klubbarna måste släppa spelare i det fall att de blir uttagna till sina respektive landslag. Uefa blockerar datum när deras klubblagstävlingar spelas och då får inga matcher i högsta ligan spelas samtidigt. De säsonger när det är mästerskap för U21- eller A-landslag måste således klubbarna släppa spelare till mästerskapen och spelaren måste vara där så länge deras landslag är kvar i turneringen. Klubbarna kan dock gemensamt besluta att man ska planera någon eller några omgångar under denna period, för att få in alla omgångarna i Allsvenskan för att undvika ett alltför tajt spelschema. Matcherna under den perioden sker i sådana fall utan uttagna landslagsspelare.
Arenorna får komma med önskemål och information om när det passar bäst att spela somliga matcher och om arenan är upptagen vissa datum. Om två eller flera lag delar på en och samma arena ska helst bara ett av dem vara hemmalag i samma omgång.
När serien lottas finns ett beslut från Svenska Fotbollförbundet om att varje lag ska börja och avsluta säsongen med en hemma- och bortamatch eller vice versa. Vi i IFK Göteborg inleder exempelvis säsongen med en hemmamatch mot IFK Värnamo och avslutar på bortaplan mot samma lag.
När lottningen är genomförd ska matcherna fram till sommaruppehållet datumbestämmas. Här tar man hänsyn till de klubbar som spelar i samma stad, även om man inte delar arena. Här är vi och BK Häcken ett exempel. Vi ska helst inte spela hemma i samma omgång även om vi spelar på olika arenor. Om detta ändå skulle ske försöker man planera för att spela på olika dagar.
I detta skede är vi många som får yttra oss innan datumen fastställs.
Respektive klubb lämnar önskemål för att få bästa sportsliga förutsättningar och attraktiva speldatum/-tider för våra supportrar.
Våra önskemål inför 2022 var exempelvis:
1. Spela första omgången på hemmaplan.
2. Första bortamatchen på en helg (efter önskemål från Supporterrådet).
3. Första omgången efter sommaruppehållet på bortaplan för att möjliggöra viss renovering av gräsmattan.
Polisen inkommer med sina synpunkter enligt sitt säkerhetstänk.
Discovery vill ha bra sändningstider.
Ligans huvudsponsor för sin marknadsföring och synlighet.
Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) för att ytterligare förstärka Sveriges alla fotbollssupportrars perspektiv.
Kvalen till Europaspelet är anledningen till att serien endast fastställs fram till sommaruppehållet. Cupfinalen spelas 26 maj och resultatet i den avgör vilket lag som tar den sista kvalplatsen. Därför behöver den matchen spelas innan resterande delen av spelschemat fastställs.