Övertygande seger i genrepet

Besegrade Smedby AIS.

Tidiga ledningsmål i både första och andra halvlek, sedan ytterligare tre framåt och ett bakåt – efter att matchen öppnat upp sig. I sista träningsmatchen innan nästa veckas cupspel slog vi Smedby AIS med 5–1 hemma på Valhalla.

Vi visade prov på modigt kortpassningsspel och aggressiv återerövringspress redan från start. Med bara ett par minuter på matchklockan vann vi boll högt, varpå Leia Molund drog i väg på en djupledslöpning. Väl inne i straffområdet gick en bortaförsvarare hårt åt Molund som gick omkull och fick straff.

Fram klev Josan Selmare Melake och satte ledningsmålet hur säkert som helst.

Efter målet följde en halvlek där vi försökte ta oss fram genom snabbt och effektivt kortpassningsspel – stundtals med lyckat resultat. Ännu bättre lyckades vi med vårt presspel – i de fall Smedby bröt våra passningar.

I den 25:e minuten gav sig Leia Molund av på ytterligare en djupledsfärd ­­– även den gången utan att motståndarförsvaret hängde med. Men då fick målvakten sista ordet.

Resten av halvleken fortlöpte i högt tempo, med gott om tuffa dueller. Dock utan skarpa målchanser åt något håll.

Desto fler målchanser skulle det bli i den andra halvleken, och det började redan direkt. Evelina Persson slog en genomskärare åt höger från sin mittbacksposition, mot en framstörtande Filippa Andersson. Bollen såg ut att vara på väg ur spel, men högerbacken hann precis och fick i väg ett inlägg efter marken.

Efter lite tumult i straffområdet dök bollen upp framför fötterna på nyss inbytta Ebba Fjordskär som gjorde 2–0.

Bara minuter senare var det dags igen när Filippa Andersson drev in i banan och friställde Josan Selmare Melake. Anfallaren var lika kall som från straffpunkten och gjorde sitt andra för dagen. 3–0.

Efter dryga timmen hade matchen utvecklats till en ganska öppen historia – med flertalet chanser åt båda håll. Det hängde en reducering i luften, men i minut 70 kom i stället 4–0, när Frida Bremer spelades fram på en snabbt tagen frispark och förvaltade läget på bästa sätt.

Till slut kom en reducering i 80 minuten – men sista ordet fick Ebba Fjordskär som spikade dagens slutresultat med sitt 5–1-mål från nära håll.

– Ett jättebra resultat, mot ett lag som precis som vi slutade tvåa i division 1 förra året. Vi ser att det finns saker vi behöver jobba på för att bli ännu skarpare i vårt anfallsspel, men totalt sett är vi nöjda med dagen och ser fram emot utmaningarna som väntar härnäst, säger huvudtränare Tobias Birgersson.