100 000 nya medarbetare till Kamratgården

Det har surrats ett tag – och nu är allt klart.

IFK Göteborg blir bivärdar genom ett samarbete med det Göteborgsbaserade biodlingsföretaget BiVänner.
– Ett fascinerande effektivt sätt att öka den biologiska mångfalden, säger Gustav Hessfelt, fastighetsansvarig.

Samarbetet som nu inleds innebär att två blåvita bikupor inom kort installeras på Kamratgården. Därmed välkomnar vi 100 000 nya ”medarbetare”. Arbetsuppgifterna blir att pollinera grönskan i anslutning till Kamratgården och därmed förbättra vår närmiljö genom att stärka den biologiska mångfalden. Dessutom kommer binas närvaro att resultera i närproducerad honung.

BiVänner drivs av Fahrudin och Elvir Culum, som inom ramen för samarbetet kommer att föreläsa hos IFK Göteborg om binas betydelse för människan.

– Ungefär en tredjedel av all mat vi äter är beroende av pollinerande insekter. Samtidigt ser vi hur bönder får klättra upp i träd och pollinera för hand i stora delar av världen där bin och insekter har försvunnit. Vi är väldigt glada över att IFK Göteborg vill vara med och bidra till mer ekologisk mångfald genom en liten men viktig åtgärd, säger Elvir Culum.

Bina som snart landar på Kamratgården kan flyga upp till fem kilometer och alltså pollinera grödor över stora ytor. Något som kommer att resultera i bättre, mer och snabbare växtlighet på Kamratgården.

– Kamratgården ligger mitt i ett naturskyddsområde. Det är en miljö vi är stolta över och som vi behöver vara rädda om. Efter att ha fått väldigt spännande lärdomar från Fahrudin och Elvir förstod vi att detta är ett fascinerande effektivt sätt att öka den biologiska mångfalden i området runt oss, något vi definitivt vill satsa på, säger IFK Göteborgs fastighetsansvarige
Gustav Hessfelt.

Förutom BiVänner görs denna satsning möjlig av APS Drift och underhåll, en sedan länge mycket uppskattad partner till oss i IFK Göteborg.

– Hållbarhetsarbete har en del likheter med att utvecklas som fotbollslag. Det handlar om att kontinuerligt göra rätt saker i liten och stor skala för att få till en positiv förflyttning. När vi på APS fick möjligheten att vara med och möjliggöra detta såg vi det som ett bra komplement till de satsningar vi genomför inom vår verksamhet, säger Clas Råbe-Stenström, kvalitets- och miljöansvarig på APS Drift och underhåll.