609 Nilsson fyller 50

Med en fruktad högerbössa. Det vet bland andra PSV Eindhoven om. Med fler a-lagsmatcher än någon annan lär uppnå. Det skriver väl alla under på. Med sex SM-guld och Champions League som sin vardag. I dag gratulerar vi Mikael Nilsson, 50 år 28 september.

Ni som följde IFK Göteborg under den fantastiska 90-talseran vet hur det kunde låta då ett blont kraftpaket i backlinjen fick bollen; ”Micke Nilsson skjuter för att döda”, något många motståndare fick erfara.

Exempelvis Hans van Breukelen, landslagskeeper och målvakt i PSV Eindhoven. En aprilkväll 1993 kunde han bara stå och titta då ”Nisse” skickade i väg en skruvad frisparksbomb redan efter ett par minuter spel på Ullevi, en fullträff som många år senare nominerades som en av de vackraste i Champions Leagues historia.

Åren 1987–2001 gjorde västgöten 609 kamper i den blåvita tröjan.
Det kan ingen i IFK Göteborgs historia matcha.
Det kommer ingen i dessa nya tider upprepa.
Och frågan är dessutom vad Nilsson landat totalt på om inte en ögonskada, följt av nackproblem, tvingat honom att sluta med elitfotboll hösten 2001?

Åren 1987–2001 gjorde västgöten 609 kamper i den blåvita tröjan

Han utsågs till Årets Ärkeängel 1994. Hade det inte varit för att man enbart kan få utmärkelsen en gång, hade Mikael fått ta emot den många fler gånger då han uppfyllde alla de kriterier som finns kring priset. Som lojaliteten, inställningen och den äkta kärleken till sin förening. Dessutom alltid med en sympatisk framtoning och tid för alla.

Han kom från Tomten utanför Falköping, vilket föranledde undertecknad, då reporter på Göteborgs-Posten, att några dagar före jul föreslå reportageidén att åka hem till moderklubben och väl där ta på sig en röd dräkt med tillhörande vitt skägg. ”En ängels återkomst till Klostervallen i Gudhem” lät måhända vackrare, men ”En blåvit Tomte-Nisse” var den självklara arbetsrubriken. Mikael var i alla lägen en snäll man och la en ledig eftermiddag och kväll under semestern och efter en slitsam säsong på att tillgodose Göteborgs-Postens halvtöntiga idé.

Att det inte hördes ett enda ont ord eller minst gnäll – från New Delhi till Moskva – av Nilsson då han som en i den blågula VM-truppen 1994 inte fick en minuts speltid, säger också en del om en västgötes lojalitet.

Till en hedersman, som för alltid lär toppa listan över mest spelade a-lagsmatcher i IFK Göteborg, här kommer 609 hurra på 50-årsdagen.