Valberedningens förslag till årsmötet

Efter att Mats Engström har tackat nej till omval föreslås Richard Berkling bli ny ordförande för IFK Göteborg.
Till styrelsen nomineras också Anders Almgren.

Valberedningen i IFK Göteborg presenterar här sitt förslag inför föreningens ordinarie årsmöte 15 mars.

Valberedningen har löpande kontakter med styrelsen och andra personer inom föreningen och har gjort en behovsanalys med hänsyn tagen till nuvarande och framtida utmaningar i styrelsearbetet. Med denna utgångspunkt arbetades ett antal kandidater fram och förslag mottogs också från enskilda medlemmar.

– Efter att intervjuer genomförts med utvalda kandidater enades valberedningen om ett förslag att överlämna till årsmötet för beslut. Valberedningen vill passa på att tacka för de förslag och övriga synpunkter som har kommit in, säger Fredrik Abrahamsson, ordförande i IFK Göteborgs valberedning.

Sedan Mats Engström meddelat att han tackar nej till omval som ordförande föreslår valberedningen att Richard Berkling väljs till ordförande under verksamhetsåret 2021.

– Jag har varit i styrelsen sedan 2015. Det har varit sex fantastiska år med hårt och intensivt arbete. Det känns som rätt tid att lämna över nu. Det finns en bra grund att stå på för den framtida styrelsen och även för verksamheten. Jag vill tacka alla supportrar, medlemmar och alla på Kamratgården för allt stöd och samarbete under den här perioden. Jag kommer att fortsätta stötta Blåvitt på alla sätt jag kan. Fram till årsmötet i mars är det full fart framåt som gäller för min del, säger Mats Engström.

Richard Berkling, 48 år, är ledamot i IFK Göteborgs styrelse sedan 2018 och har en bakgrund som entreprenör och företagsledare. Som VD i CPAC Systems AB (ett dotterbolag till AB Volvo) var han under närmare 20 år delaktig i att bygga upp verksamheten från grunden och skapa nya värden för världsledande kunder inom fordonsindustrin.
Sedan 2020 är Richard VD i det börsnoterade teknikföretaget PowerCell Sweden AB. Han har en mastersutbildning i ekonomi från Handelshögskolan i Göteborg och styrelseerfarenhet bland annat från olika tillväxtbolag inom ny teknik och är även engagerad internationellt kring forskning och utveckling av entreprenörskap och företagsledning.

Om han blir vald av årsmötet har han för avsikt att avveckla sina övriga styrelseuppdrag för att fokusera på uppdraget som ordförande i IFK Göteborg.

– Med Richard får IFK Göteborg en ordförande med lång erfarenhet av såväl affärsutveckling som styrelsearbete och med en kärnkompetens som utgörs av att leda och driva uthålligt högpresterande team mot gemensamma mål, säger Fredrik Abrahamsson.

Richard om hur han ser på ordföranderollen:

– Det är med både stolthet och allvar jag ser på rollen som ordförande i IFK Göteborg. Mats Engström och Max Markusson har tagit ett stort ansvar och inlett ett förändringsarbete som hela föreningen från supportrar, spelare, verksamhet och styrelse kan ta avstamp från. Nu har vi en bra grund att stå på för att lyfta IFK Göteborg och mitt uppdrag är att ingjuta passion, mod och en kompromisslös tro på att vi själva skapar våra egna förutsättningar för att ta oss tillbaka till toppen där IFK Göteborg hör hemma samtidigt som vi fortsätter att bygga en uthålligt högpresterande verksamhet på och av planen.

Valberedningen föreslår vidare nyval av Anders Almgren.

Anders Almgren, 47 år, är verksamhetsansvarig i ENABLE Sverige, vars syfte är att stödja en hållbar samverkan inom svensk fotboll samt en forskningsstödd utveckling av arbetet för välkomnande, säkra, trygga och stämningsfulla elitfotbollsevenemang. I den rollen arbetar han nära Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, den nationella supporterorganisationen SFSU och Polismyndigheten. Anders är ett väletablerat namn inom det blåvita supporterkollektivet, med bakgrund bland annat som föreningens Supporter Liaison Officer (SLO) under perioden 2012-2016 och dessförinnan som styrelseledamot och ordförande i Supporterklubben Änglarna. Han hade vidare en framträdande roll i den föreningsdemokratiska kamp som 2013 resulterade i att Riksidrottsförbundets stämma beslutade att behålla den så kallade 51-procentsregeln.

– Anders breda nätverk och vana vid att arbeta systematiskt kring stora och viktiga frågor kommer bli en stor tillgång för IFK Göteborg, säger Fredrik Abrahamsson.

Anders om vad han vill bidra med om han väljs in:

– Från jobbet är jag van att arbeta målorienterat och systematiskt, utifrån ett gediget kunskapsunderlag. Jag tror att den metodiken är viktig för en hållbar och långsiktig utveckling även inom IFK Göteborg. Jag har dessutom ett brett nätverk både inom Blåvittfamiljen, inom svensk fotboll i allmänhet, polisen och Göteborgs Stad. Förhoppningsvis kan vanan att arbeta med samtliga aktörer bidra i styrelsens arbete.

– De arbetsområden jag mest hoppas få engagera mig i är styrelsens och föreningens interna arbetsmetodik, föreningens hållbarhetsarbete och en vitalisering av diskussionen om IFK Göteborgs klubbidentitet. Den interna arbetsfördelningen är dock ett beslut för hela styrelsen, så jag låser mig inte beträffande det.

Valberedningen föreslår slutligen omval av styrelseledamöterna Anna Axvi, Jonas Henriksson och Anders Ovdahl för en period om två år.

Styrelsen ska enligt stadgarna bestå av sju till nio ledamöter och en ordförande.

– Vi överlämnar därmed våra förslag till årsmötet för beslut, säger Fredrik Abrahamsson.

IFK Göteborgs valberedning
Fredrik Abrahamsson, ordförande
Marcus Toremar
Jörgen Wistrand