Seger mot Jitex i cupkvalet

En minnesvärd kväll på Valhalla.

Svenska Cupens andra kvalomgång och en riktig värdemätare. Kvalmatchen mot Jitex – till vardags i Elitettan – slutade med blåvit 3–1-seger

I våras klev vi in i Svenska Cupen-sammanhang för första gången någonsin. Det blev storseger i den historiska kvalpremiären, men i dag skulle det av allt att döma bli betydligt tuffare.

Att kvällens motståndare huserar högre upp i seriesystemet än oss tycktes dock inte bekomma Emma Broddheimer och hennes blåvita kamrater.

Kvalkvällen på Valhalla var bara ett par minuter gammal när en bortaförsvarares oaktsamhet gav oss möjlighet att skapa oreda i offensivt straffområde. Bollen hamnade till sist hos just Broddheimer, som tryckte dit det tidiga ledningsmålet.

Efter en makalöst stark inledning hade vi bud på mer – och i den 11:e minuten var det dags på nytt. Isabella Svanströms passning hittade en framrusande Felicia Holmberg, som i sin tur hittade nätet och gjorde 2–0.

Vi fortsatte hota motståndet på samma sätt som i senaste seriematchen mot Halmia: Genom ett giftigt djupledsspel. Med dryga halvtimmen spelad innebar det utökad ledning. Noggrannhet i pass, löp och avslut. Isabella Svanström till Ebba Fjordskär. 3–0.

Jitex skapade ett visst tryck mot oss, främst genom hörnor. Men de heta målchanserna styrde vår ramstarka backlinje undan innan de uppstod. Inför andra halvlek gjorde Jitex fyra byten. Det var tydligt att de tänkte ge oss en match ända in på slutvisslan.

Trots att bortalaget reduceringsnickade i den 72:e minuten blev vi aldrig onödigt försiktiga, utan vågade äga boll på mittfältet. Något tränare Svanström ser som en av nycklarna till att det höll hela vägen:

– Om vi hamnar i ett läge där vi försvarar oss hela andra halvlek tror jag att Jitex är tillräckligt skickliga för att såra oss. Jag är otroligt nöjd över att mittfältet kliver fram och vågar hålla i bollen, säger Peter Svanström och fortsätter:

– Vi har hittat en ny nivå i vårt spel, där vi använder alla elva spelare på planen mer än tidigare. Det är häftigt, inte minst för våra spelare, att få se att det kan räcka även mot ett så bra lag som Jitex.

På söndag väntar en ny hemmamatch – då bjuder vår partner Cuebid på entrén.