Billborn och Björklund till Blåvitt

Klara för IFK Göteborg.

Stefan Billborn, 51, blir ny chefstränare och som assisterande får han Joachim Björklund och Sindre Tjelmeland.
– Blåvitt har påbörjat en resa som är spännande och det känns väldigt bra att vara här nu, säger Stefan Billborn.

Stefan Billborn och Joachim Björklund kommer närmast från Sarpsborg 08 i norska Eliteserien. Där har duon basat sedan 2022. Tillsammans arbetade de även i Hammarby IF där de vann föreningens hittills enda cupguld 2021.

– Jag ser Blåvitt som en storklubb som är på väg tillbaka, som vill nå toppen igen och som gör det på ett metodiskt sätt. Jag har följt och nu även läst mig in på den utveckling som föreningen har påbörjat och jag imponeras över hur mycket som har gjorts på relativt kort tid. Spelmässigt är det ett helt annat Blåvitt än för bara ett år sedan. Jag ser oss komma in och förfina vissa delar, skruva där vi måste men framför allt bygga vidare på det nya spelsätt som har etablerats under vintern och våren, säger Stefan Billborn.

Joachim Björklund, 53, har en stark blåvit historia. Han spelade i IFK Göteborg 1992-1995 och vann då tre SM-guld under fyra säsonger. Han var också med och nådde framgångar i Champions League. 103 matcher blev det innan han gick vidare i spelarkarriären.

– Det är ett helt nytt Kamratgården sedan jag var här som spelare, men samma familjära känsla i väggarna. Det finns mycket traditioner här men det som lockar mig är inte det förflutna utan det vi ska göra framåt. Jag har givetvis bra koll på Blåvitt och mycket kontakter både kring klubben och i stan. Jag ser verkligen fram emot att starta en ny historia här som en i ledarteamet, säger Joachim.

Ola Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg:

– Vi får till oss en chefstränare med tydlig spelidé som matchar det vi har påbörjat och kommit en bra bit med här i IFK Göteborg. Samtidigt får vi en ledare i Stefan som har en klar bild av vad han vill göra tillsammans med oss i Blåvitt. Stefan har alltid stuckit ut som en taktiskt flexibel tränare som är bra på att anpassa sig efter den spelartrupp han har. Den ”Billborn-fotboll” som vi lockas av kombinerar både ett smart omställningsspel med tryggt bollinnehav, och det vi ser i analysen av hans arbete i Norge är att han har ökat elementen av fysiskt spel. Vid sin sida har han ”Jocke”, som kompletterar, utmanar och är med och höjer nivån. Det är en stark duo som kommer till oss. Vi tror att deras sätt att leda och hur de vill spela fotboll kommer att passa väldigt väl in i hur vi har bestämt att IFK Göteborg ska vara.

Stefan och Ola har känt varandra under lång tid, vilket lär innebära en kort startsträcka i arbetet.

– Det är inget att hymla om. Vi känner varandra väldigt väl och på många delar lär det bara vara ”plug and play”, men vi ska också ha stor ödmjukhet inför att det är en ny arbetsplats och ny spelartrupp för hans del, och för oss tillsammans är vi på en resa med det strategiska och långsiktiga förändringsarbete vi har startat i Blåvitt.

Stefan Billborn:

– Jocke och jag är värvade av IFK Göteborg för att det är föreningen som vill ha oss till sig. Vi är väldigt laddade inför uppdraget och har lagt en hel del tid på att läsa in oss i hur laget har spelat och framför allt vart man vill ta sig med den sportsliga satsningen över tid.

Rekryteringsprocessen som ledde fram till valet av Stefan och Joachim har varit gedigen och effektiv, berättar Ola Larsson.

– Vi är på en annan plats med organisation, spelidé och truppbygge idag än var vi var förra våren. Det finns en annan grund att stå på. Att sondera tränarmarknaden i sig är inte det som tar mest tid, utan det är att matcha där vi är nu och vart vi ska med de personer som bäst kan ta oss dit. Det har varit spännande och lärorikt, och det känns väldigt bra att just Stefan och Jocke kommer till oss nu.

Som sina assisterande tränare får Stefan Billborn alltså både Joachim Björklund och Sindre Tjelmeland. Sindre kommer att leda laget under tisdagens match mot IFK Norrköping. Det första träningspasset som leds av Stefan blir på fredag.