Vårt ställningstagande angående utskjutande pyroteknik

Uttalande från IFK Göteborg.

I samband med några av våra senaste matcher har utskjutande pyroteknik använts. Detta tar IFK Göteborg avstånd från.

Vi berömmer och visar återkommande uppskattning för det fantastiska stöd vi får från våra supportrar. Vi vill från föreningens sida återigen vara tydliga med att vi uppskattar det stödet.

Men i några av våra senaste matcher har ordningsstörningar lett till matchavbrott och det ser vi som oacceptabelt. Det är i synnerhet den utskjutande pyrotekniken som är problematisk.

Under såväl hemmamatcherna mot Hammarby och Gais men också bortamatchen mot IFK Norrköping har delar av publiken stått för aktioner som leder till matchavbrott.
Vi vill från föreningens sida ta kraftigt avstånd från dessa handlingar och händelser.
Både laget och övriga organisationen ser endast negativt på de avbrott som blir en av följderna av ordningsstörningarna. Laget vill spela färdigt matcherna utan att de avbryts i förtid eller bryts helt.

Vi lägger stora resurser på att proaktivt arbeta med säkerhet och trygghet på våra arenor, ett arbete som riskerar att växa i omfattning och kostnad på grund av den eskalerade användningen av utskjutande pyroteknik. Det är pengar som vi mycket hellre hade lagt på att på andra sätt stärka vår verksamhet såsom akademi, damlag, herrlag och övriga organisationen.

Vi vill med detta ta ett avstamp mot framtida matcher – tillsammans med alla våra supportrar. Vi har sedan länge en i vårt tycke konstruktiv dialog med de ansvariga grupperingarna och har också träffat dem för nya samtal under veckan som har gått.

Under våren skrev svenska ultrasgrupperingar en kommuniké där en av delarna handlade om att de skulle ta ett större ansvar för hur pyrotekniken används på arenorna. Andemeningen i kommunikén ser IFK Göteborg som ett steg i rätt riktning, och något som vi tillsammans kan bygga vidare på.

Nu vill vi blicka framåt mot stämningsfulla och positiva evenemang och matcher – som får spelas färdigt utan avbrott – till dess att domaren blåser för slutsignal.