180410 IFK Göteborgs klack med tifo innan fotbollsmatchen i allsvenskan mellan IFK Göteborg och Hammarby den 10 april 2018 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Säkerhet och trygghet

IFK Göteborg är en kamratförening där allas rätt att vara en del av vår verksamhet på trygga och trevliga villkor är grundläggande. Vårt arbete för säkerhet och trygghet utgår från föreningens värderingar. Det baseras dels på arbete med kommunikation och dialog, men även på ett genomarbetat regelverk och säkerhetsarbete.

Här kan du läsa vad vi i IFK Göteborg står för och hur vi arbetar för att värna om detta.

Föreningens värderingar

IFK Göteborgs värderingar sammanfattas i begreppen kamratskap, passion, övertygelse, stolthet och vinnarmentalitet. I det här sammanhanget vill vi betona det kamratskap som ska vara självklart i en Kamratförening. Kamratskap bygger på omtanke, ärlighet och respekt – för alla. IFK Göteborg är folkets lag och vi omfamnar alla som delar våra värderingar, oavsett social bakgrund, etnicitet, religiös åskådning eller sexuell läggning.

Målbild runt IFK Göteborg

IFK Göteborg bejakar och uppmuntrar ett expressivt och passionerat supporterskap. Det här är en viktig faktor, både för vårt lags sportsliga prestationer och för möjligheten att ge dig som supporter en positiv och engagerande arenaupplevelse. Arrangemangen, både på Gamla Ullevi och i andra sammanhang, ska dock även kännetecknas av en atmosfär och miljö som alla änglar kan lockas av och känna sig välkomna till. IFK Göteborg kan därför aldrig acceptera ordningsstörningar som gör att publik utsätts för fara, blir skrämda eller kränkta i samband med våra matcher. Det vore att bortse både från vårt ansvar som arrangör och att agera i strid med föreningens värdegrund. Föreningen är skyldig medlemmar och supportrar att verka för en säker, trygg och lustfylld läktarmiljö.

Kommunikation och dialog

IFK Göteborgs viktigaste verktyg för att värna om det kamratskap vi eftersträvar, är tydlighet i kommunikationen kring våra värderingar och mål, samt en öppen dialog med alla som rör sig runt föreningen. Vi vet att information och kunskap är en viktigt del när det gäller arbetet för en positiv miljö, föreningen summerar regelbundet det rådande läget på våra läktare. I bästa fall kommer vi i dessa summeringar enbart ha anledning att hylla den fantastiska stämning som den blåvita publiken levererar, men om läget påkallar det så kommer vi även informera om de negativa sidorna, i termer av eventuella personskador och kostnader för föreningen till följd av negativa beteenden. IFK Göteborgs SLO, Supporter Liaison Officer, har ett särskilt ansvar för kommunikation och dialog i de här frågorna.

Säkerhetsarbete och regelverk

I de fall individer väljer att agera bortom gränserna för det blåvita kamratskapet, på ett sätt som kränker andra blåvitas rätt att känna sig trygga och stolta över IFK Göteborg, tillämpar föreningen ett regelverk med stöd av arrangörsrätten och säkerhetsarbete som baseras på att individen måste ta ansvar för sina egna handlingar. Grövre regelbrott kan enligt detta medföra upp till två års arrangörsavstängning från IFK Göteborgs matcher. Om föreningen orsakats kostnader till följd av regelbrottet, kan individen dessutom bli ersättningsskyldig.

För övriga regler klicka här.

Tillträdesförbud och villkorsgivning

En åklagare kan med stöd av ”Lagen (2005:321) om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang”, utdela tillträdesförbud till individer som är 15 år eller äldre och där det på grund av särskilda omständigheter finns risk för att personen kommer att begå brott under ett idrottsarrangemang. Tillträdesförbudet kan sträcka sig upp till tre år. Vid överträdelse döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

Föreningen, tillika arrangör, är skyldig att anmäla sina matcher till Tillståndsmyndigheten i förtid med en evenemangsanalys som beskriver upplägget på aktuell match. Tillståndsmyndigheten skickar ut matchen på remiss till polisen, räddningstjänsten och andra intressenter som kan komma in med åtgärdskrav på arrangören som sedan sammanställs av Tillståndsmyndigheten, denna sammanställning kallas villkorsbilaga. Villkoren ligger till grund för att evenemanget ska äga rum. Följs inte villkoren så har polismyndigheten möjlighet att avbryta evenemanget under pågående match.

Polismyndighetens mål är att deras arbete vid idrottsevenemang ska se likadant ut över hela landet. Det innebär att alla händelser kring, bland annat allsvenska fotbollsmatcher, ska hanteras likadant oavsett var i landet aktuell händelse äger rum.