Foto: Bildbyrån
2017 IFK Göteborg-IF Elfsborg 1-1

Match utan vinnare

Två lag i behov av tre poäng. Då var givetvis ingen av parterna nöjda med oavgjort.
– Vi är aldrig nöjda med kryss på vår hemmaplan och heller inte över vår prestation totalt sett idag, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson efter 1–1 (1–1) mot Elfsborg.

Att Elfsborg får vänta ytterligare ett år (vann senast 2003) på en allsvensk vinst borta mot IFK Göteborg eller att Blåvitt förlänger sin seriesvit hemma (senaste förlusten i april 2015), var givetvis ingen tröst denna söndagkväll.
Det här var en match där tre poäng var oerhört viktiga.
– I andra halvlek är det en ganska dålig fotbollsmatch med 22 spelare som gjorde många felbeslut. Det var inte något lag som hade varken ork eller kvalité för att avgöra, säger Jörgen Lennartsson.

Förutsättningarna var annars perfekta inför avspark i prestigemötet mellan IFK Göteborg och Elfsborg. Regnet hade dragit bort och de svarta molnen skingrats.
Publiken fick se intervjuer med med Adam Johansson och Hjalmar Jonsson, som båda tog farväl av hemmapubliken förra hösten, då just Elfsborg var på besök. Hälsade på gjorde dessutom Hollandsproffset Sam Larsson. Hemmaklacken bjöd på ett mäktigt tifo med ett tydligt tema. Kamraterna stod det på en gigantisk banderoll.

Vi får inte igång den där riktiga forceringen

Anders Svensson kom med sonen, som var maskot på den blåvita hemmaplanen tillsammans med sina lagkompisar i Öjersjö P10.
Det var som sagt upplagt för fest.
Så kom chockstarten.
Redan efter tre minuter rullade gästerna upp Blåvitt och gjorde 1–0.

IFK Göteborg hade under en period därefter tufft att ta sig in i matchen. Men lyckades med hjälp av hårt arbete.
Några minuter före paus kom kvitteringen.
Elias Omarsson, som fick chansen från start i sjuka Mikael Bomans frånvaro, spelade in en hård boll i boxen. Där hade Tobias Hysén smugit in mellan två gulsvarta försvarsspelare och styrde in 1–1.

I andra halvlek gick IFK Göteborg för vinst och tre poäng. Lawson Sabah kom in direkt efter paus och såg tillsammans med Emil Salomonsson till att skapa tryck.
Till vänster anföll Sebastian Eriksson och spelade bland annat fram Hysén till ett gott läge. Avslutet gick dock utanför.

”Tobbe” fick en ny chans på Mads Albaeks precisa djupledspassning, men den här gången rullade bollen utanför andra stolpen.
Å andra sidan hade även Elfsborg ett par riktigt farliga omställningslägen.
Emil Salomonsson:
– Vi har tyvärr inte fått till det riktigt på hemmaplan i år. Vi får inte igång den där riktiga forceringen. Totalt sett ganska dålig match. Båda lagen jagade tre poäng och det blev ängsligt och många felbeslut.