Foto: Bildbyrån
2017 IFK Göteborg-Malmö FF 1-1

Delad pott i mäktig match

Matchen är över. Det blev delad poäng, 1-1 (1-1), mellan IFK Göteborg och Malmö FF på ett kokande Ullevi.
– Att kunna ha en sån premiärmatch är jättekul. Det är en bra match med två bra lag på planen och 1-1 är relativt rättvist, säger tränare Jörgen Lennartsson.

Över 32 000 på Ullevi, ett fantastisk tryck. Det gjorde också att IFK Göteborg inledde allsvenskan på ett ypperligt sätt.
– Fantastisk kul att allsvenskan är igång och att få en sån här start på serien på en sådan här arena och med fantastiska supportrar. Publikfest, spännande kamp, strid och intensitet, säger Jörgen Lennartsson.

Med just den intensiteten och kampviljan var det Blåvitt som tog kontroll över Matchen. Bara under de fem första minuterna var Sören Rieks först nära att själv göra mål och sedan nära att nå blåvita spelare i offensivt straffområde. Det skulle dock vara en annan dansk som prickade rätt.

Mads Albaeks hörna i den åttonde minuten var perfekt, Mikael Bomans skarv likaså. 1-0 till IFK Göteborg.
– Spelmässigt var vi otroligt taggade och sugna i inledningen. Sören har en kanonchans efter bara ett par minuter. Sedan gör Boman det han är bra på och det som vi vill att han ska göra när han vinner duellen.

Blåvitt fortsatte i samma stil ytterligare en period innan bortalaget jobbade sig in i matchen. Framför allt var det Pawel Cibicki som skapade problem för hemmaförsvaret. Först skickade han iväg ett skott som allsvenska debutanten Pontus Dahlberg elegant räddade.
I den 35:e minuten var Dahlberg dock chanslös. Cibicki skarvade, likt Boman, in kvitteringen på hörna.

Bara minuter senare var han där med pannan igen men Dahlberg stod för en fantastisk räddning.
– Väldigt trygg med att vi har två bra målvakter. Pontus är väldigt cool och hans mentalitet och psyke tål absolut en sån här match. Det visade han också. En extrem målvaktstalang vi har här i IFK Göteborg och Sverige, säger Lennartsson och fortsätter:
– Runt 20 minuter så tappar vi kvalité. Rörelsen i vårt passningspel är för dålig och vi börjar tappa bollar. Då hugger MFF direkt. De är det bättre laget då och vi är missnöjda i paus.

Spelmässigt var vi otroligt taggade och sugna

I den andra halvleken hade den 18-åriga målvaktstalangen det desto lugnare. IFK Göteborg återtog kommandot och var det bättre laget.
Blåvitt fortsatte vara farliga på offensiva fasta. Dessutom fick Sebastian Eriksson chansen i straffområdet, men fick ingen träff efter en knapp timme. Det fick däremot Albaek några minuter senare (fint framspelad av Mix) men avslutet blockerades.
– I andra så tycker jag det är relativt jämnt och sedan tar vi över. Vi sätter in ett offensivt artilleri med Hysén och Omarsson för vi ville gå för det, säger Lennartsson.
Och när ”Tobbe” fick pannan på ett Salomonsson-inlägg gick det ett sus bland de 32 000 på Ullevi, när nicken smet en liten, liten bit utanför. Och det blev delad poäng.

Efter matchen ska de Uefa cup-hjältar som hyllades innan matchen äta middag tillsammans med 2017 års upplaga av IFK Göteborg.
– Viktigt att binda samman historien med nutid och framtid. Det är viktigt för klubben och stärker också klubben och varumärket IFK Göteborg. Det ska bli väldigt trevligt, avslutar Lennartsson.

Sedan väntar Sirius borta den 9 april.

Dagens matchvärd, Prioritet Finans, utsåg matchens lirare i respektive lag och priset gick till Pontus Dahlberg i IFK och Pawel Cibicki i bortalaget.