180120 Ålborgs Pavol Safranko i kamp med IFK Göteborgs Carl Starfelt under en träningsmatch i fotboll mellan IFK Göteborg och Ålborg den 20 januari 2018 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89
2018 IFK Göteborg-Ålborg 1-3

Godkänd säsongspremiär

Årspremiären är genomförd. Ålborg vann med 3–1 (1–1) – men vi tar med oss en hel del positivt. Som publiksiffran, pigga debutanter och goda intentioner.
– Vi ville ha en del svar som vi också fick. Det var i dag viktigare än resultatet, säger Poya Asbaghi.

En nästan fullsatt Prioritet Serneke Arena, 2032 åskådare, fick se IFK Göteborg starta piggt och enligt bestämda direktiv försöka pressa sin danska motståndare högt och med energi. Från försvaret letades det hela tiden lagkompisar och goda uppspelsalternativ.

Redan efter sex minuter var Elias Omarsson nära att att ge Blåvitt ledningen efter ett perfekt lyft in i boxen av kapten Sebastian Eriksson, för dagen till vänster i en nykomponerad trebackslinje med André Calisir i mitten och Carl Starfelt till höger, båda klart godkända debutanter.

Med en halvtimme fick Adil Titi ett kanonläge framför mål sedan Tobias Hysén spelat fram. Dock rullade bollen strax utanför Ålborgs högra stolpe.

Årets första fullträff kom istället ett par minuter senare. ”Tobbe” gjordes ner till vänster utanför boxen. Frisparken tog Emil Salomonsson hand om och förvaltade mer än väl genom att skicka in 1–0 i målvakten Jacob Rinnes högra hörn.

Vi gjorde många saker väldigt bra i första halvlek

Ett bolltapp på egen planhalva gav gästerna möjlighet att före paus kvittera genom Yann Rolim.
Innan halvtid och ett par förutbestämda byten fick vi också se pigge Sebastian Ohlsson – efter väggspel med Omarsson – skicka in en farlig boll precis framför mål.

Poya Asbaghi:
– Vi gjorde många saker väldigt bra i första halvlek. Jag är glad att vi jobbade med vår speluppbyggnad och att vi vågade fortsätta med den även om vi tappade några bollar. Att se Sebastian Eriksson i en position som mittback var också väldigt positivt. Sett till spelet med boll var han fantastisk. Sedan är självklar framöver en stark prestation och ett vinnande resultat tillsammans de optimala.

Efter paus blev det mer Ålborg och mindre IFK Göteborg. Kanske helt naturligt med tanke på att danskarnas ligastart bara är några veckor bort samtidigt som svenska lag nyligen startat upp sin verksamhet för säsongen.
Pavol Safranko gjorde gjorde 2–1 efter ett läckert anfall.

Sista kvarten fick vi se ett IFK med ny energi.
Victor Wernersson – dagens tredje debutant – hittade vägar till vänster.
På den andra sidan fick Jake Weisbrod (född 2000) göra sitt första seniorframträdande och visade goda intentioner. Även Victor Olofsson från u-truppen fick debutera med några minuter i slutet av matchen.

Tio minuter före slutsignalen fastställde Ålborg slutresultatet till 3–1 efter ett nytt tjusigt avslut.
– Vi avslutade matchen med en elva som mer påminde om ett u-lag än ett a-lag. Utifrån de förutsättningarna gjorde våra unga spelare det klart godkänt. Vi var ju faktiskt nära att kvittera innan de tog ledningen. Vi ska också komma ihåg att Ålborg är ett väldigt skickligt lag med ligastart bara tre veckor bort, fortsätter tränar–Poya.

Nu väntar en vecka mer träning innan norska Stabaek kommer på besök nästa lördag.