180304 IFK Göteborgs Sebastian Ohlsson jublar med lagkamrater efter 1-2 under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Sirius och IFK Göteborg den 4 mars 2018 i Uppsala. Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN / Cop 104
2018 IK Sirius-IFK Göteborg 2-2

Dramatik då IFK gick vidare

2–2 slutade matchen mellan Sirius och IFK Göteborg på Lötens IP i Uppsala. Samtidigt vann Öster (2–1) mot Varbergs BoIS och uppnådde samma poäng och målskillnad. I kraft av högre ranking är dock Blåvitt vidare till kvartsfinal i Svenska cupen.

Stor dramatik rundade av grupp 7 i Svenska cupen. Sirius kvitterade IFK Göteborgs ledning i slutskedet av mötet. Ungefär samtidigt gjorde Öster 2-1 mot Varbergs BoIS i Tipshallen i Växjö.

Slutresultaten innebar att IFK och Öster tog lika många poäng (5) och fick exakt samma målskillnad (4–3). I det läget säger Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser att det högsta rankade laget går vidare.

IFK Göteborg, som kom till spel utan Emil Salomonsson (sjuk) fick en så tuff resa som var förväntat på sin väg mot kvartsfinal i Svenska cupen.

I första halvlek var det Sirius som skapade de hetaste chanserna. Två gånger fick de in bollen bakom backlinjen till anfallaren Shkodran Maholli. Båda gångerna var Pontus Dahlberg i vägen för avsluten.

Sirius tog istället ledningen (Jesper Arvidsson) några minuter in i andra halvlek via en straff som Dahlberg dock var oerhört nära att klara.

Kvitteringen kom dock ganska omgående. Via ett snabbt anfall tog Sebastian Ohlsson med sig bollen till kortlinjen och spelade in framför mål, där Elias Omarsson skickade in 1–1.

Rödklädda Blåvtt gick sedan för ett ledningsmål.

Amin Affane hade ett jätteskott från 35 meter sedan han drivit bollen från mittlinjen.

Tobias Hysén – som kom in efter paus – förlängde ett inlägg.

Båda gångerna svarade hemmalagets amerikanska målvakt, Joshua Wicks, för två strålande parader.

”Tobbe” fortsatte att jaga avslut och med sju minuter kvar att spela kom 2–1.
Affane skickade fram till Hysén på djupet. Passningen inåt gick till Mikael Ingebrigtsen och vidare till Sebastian Ohlsson, som kunde sätta bollen i öppen kasse.

I en fast situation i slutminuterna lyckades dock Sirius utjämna till 2–2 och efter matchen kunde nervösa spelare invänta resultatet från Småland.

Assisterande tränare Alf Westerberg efter dramat:

– Vi fick lite olika och felaktiga besked direkt efter slutsignalen. Skönt att vi lyckades ta oss viidare, även om det var surt att släppa till kvitteringen i slutminuten, säger ”Affe” och fortsätter:

– Vi hade de jobbigt i första halvlek med mycket bolltapp och passivitet. Vi ändrade form efter paus och då blev det bättre med ett rakare spel och fler skapade chanser. Totalt sett en bra andra halvlek.