spanien läger träning 2018

”Helt perfekta förutsättningar”

Ett antal träningar är sedan månader tillbaka genomförda. Ett par spelade matcher är avklarade i januari. Nu är Poya Asbaghi iväg på sitt första läger som tränare för IFK Göteborg.
– Vi togs emot av helt perfekta förutsättningar, säger den blåvita tränaren.

Natten till torsdag var IFK Göteborg på plats i San Pedro del Pinatar. Spelare och ledare vaknade till en temperatur och ett väder vi kanske inte direkt och spontant förknippar med Spanien och dess kust mot Medelhavet. Dock var antalet grader över tio redan på morgonen, med fortsatt övervägande sol och långt bort från det rusk de flesta västsvenskar vaknade till denna första dag i februari.

Poya Asbaghi:
– Vi har en fantastisk hall att träna i på hemmaplan, det ska poängteras. Sedan blir det en annan sak och känsla att vara utomhus och på riktigt gräs. Vi bor fem minuters promenad från planerna. Här finns bra planer, bra gym, bra boende, suveränt anpassat efter ett fotbollsläger. Vid lunchtid var det 14-15 grader i luften.

Jag ser verkligen fram emot allt vi ska kunna packa ner i bagaget då vi åker härifrån 

Senare på eftermiddagen väntar lägrets första pass, alldeles intill hotellet/förläggningen. För Poya Asbaghi har den inledande tiden som huvudansvarig tränare i IFK Göteborg handlat mycket om att lära rutiner och sätta sin prägel. Nu väntar ännu en ny erfarenhet i den blåvita munderingen.

I tio dagar ska gänget vara samlade under ett och samma tak.
I tio dagar ska för säsongen inkomna spelare grundligare lära känna de som varit med ett tag.
I tio dagar ska taktiska detaljer och förhoppningsvis vinstgivande spelidéer slipas och förädlas för att börja sätta sig i ryggmärgen.
– Vi har många saker att bearbeta och verkligen tid att göra det tillsammans. Då vi åker härifrån hoppas jag att alla fått en övergripande bild över hur försvar och anfall hänger ihop. Även om vi pratat en del om matchen mot Stabaek senast finns det fortfarande sekvenser från den insatsen att fortsätta titta på och jobba med. Vi ska om tio dagar vara medvetna om vilket lag vi vill vara och hur vi ska jobba för att ta oss dit. Sedan finns det självklart detaljer att slipa på fortsättningsvis och under hela säsongen.

Även tiden utanför träningsplanen är av största vikt.
– Under ett läger erbjuda helt andra förutsättningar än hemma. Vi har gott om tid att lära känna varandra bättre, det gäller spelarna sinsemellan och oss ledare. Vi får andra möjligheter att föra individuella samtal. Jag ser verkligen fram emot allt vi ska kunna packa ner i bagaget då vi åker härifrån.