Med 600 kilo i bagaget

En lång lista som är genomgången och avprickad. 33 enheter av varierande storlek. Uppemot 600 nedpackade kilo.
IFK Göteborgs materialförvaltare klarar sig liksom inte med endast handbagage.

Snön faller med stora flingor sista dagen i januari månad. Rolf Gustavsson och Håkan Lindahl har varit igång ett stort antal timmar på Kamratgården inför kvällens flyg till spanska Alicante.
33 väskor fyller sig inte själv.
Nu packas trunk efter trunk in i den transport som ska ta dem till Landvetter, där planet lyfter strax efter 21.00 på onsdagskvällen.

I tider då allt fler resenärer idag nöjer sig med handbagage för att spara tid mellan punkterna a och b behöver materialförvaltare i en elitklubb åka flera timmar före spelarna för att hinna checka in allt i god tid.
Vi kan nog utan att nedvärdera någon i en fotbollstrupp konstatera att att två herrar i sina bästa år är de viktigaste medspelarna i lägertider.

Vad får man inte glömma att ta med hemifrån?

– Match– och träningskläder är överlägset viktigast. Bollar, koner och sånt går alltid att lösa på plats. Annars handlar allt om rutiner, rutiner och rutiner, säger ”Roffe”, som är på väg mot sin åttonde camp med IFK Göteborg.

Lika bra att köra då man ändå är vaken och förbereda för den inledande träningen 

Med på resan finns allt från energirika Bars till bollar.
På checklistan läser vi kaptensbindel, vimplar, kortlekar, koner, skosnören, handpump, russin, handdukar och träningsvästar.
För att nämna en bråkdel av allt innehåll.
– Den här gången väljer vi dessutom att ta med tjockjackor, mössor och vantar. Vädret i Spanien kan så här års variera rejält och bli ganska kallt. Inte minst på eftermiddagar och kvällar, förklarar Håkan Lindahl, som är med med på Blåvit on-tour för andra gången.

Då truppen anländer natten till torsdag väntar ytterligare en stunds slit.
Rolf:
– Lika bra att köra då man ändå är vaken och förbereda för den inledande träningen. Bättre att sedan sova en stund längre på morgonen.

Dagarna kommer sedan att handla om att samla in kläder, lämna till tvätt, få tillbaka, sortera och dela ut igen. Om att fylla på ett antal flaskor med vatten och sportdryck, om att serva, helt enkelt.
– Hotellet ligger i anslutning till fotbollsanläggningen med planer och omklädningsrum. Det är väldigt skönt att slippa transporter och att kunna gå till planerna.

Nu blir det naturligtvis även någon eller några timmar ledigt om de annars välfyllda dagarna. Då IFK var i Dubai fjol blev “Roffe” utmanad i squash av Kalle Olsson i ledarstaben. Av hänsyn till fystränaren ska vi kanske inte berätta hur det gick mot materialförvaltaren…
– Haha. Vi kan väl säga så mycket att han är välkommen att be om en revansch, säger Gustavsson och ler.

Ljus dag är har övergått i mörk kväll.
33 enheter och 600 kilo är packat och klart för avfärd från Kamratgården.

Enbart handbagage är för andra.