Motståndarkollen Torns IF

Från division 7 till söderettan. Torns IF har gjort en fotbollsresa. Nu väntar ett cupmöte med IFK Göteborg som beskrivs som den största matchen i föreningens 53-åriga historia.

2002 spelade Torns IF från Stångby (fem kilometer norr om Lund) i division 7. Hösten 2017 kunde skåningarna jubla över att ha tagit steget upp i söderettan.

Där är de på väg att ta ytterligare ett kliv. Nykomlingen är tvåa och på kvalplats i tabellen, med samma poäng som ettan Mjällby och fem poäng ner till trean Oskarshamn.

FORMEN

Startade om seriespelet den gångna helgen med att hemmabesegra Utsikten. Stor matchhjälte blev inhopparen Dino Mesic, som kom från Landskrona BoIS inför 2018 och som har ett förflutet som ungdomsspelare i Malmö FF. Under matchens sista tio minuter gjorde denne både 1–0 och 2–0.

Senaste startelva – Utsikten (H):
Philip Mårtensson – Hugo Barsne, Niklas Nilsson, Ludvig Bergman, Daniel Hidefält Thulin – Mouhammed-Ali Dhaini, Adam Olofsson – Alexander Fioretos, Tobias Karlsson, Andreas Åkerlund – Astrit Seljmani.

AVSLUTAREN

Astrit Seljamani, som kom från FC Rosengård inför 2018, har svarat för nio fullträffar i Söderettan så här långt. 21-åringen har tidigare representerat klubbar som Kristianstad och Ängelholm.
Övriga målskyttar i serien:
4 mål: Andreas Åkerlund.
3 mål: Dino Mesic, Niklas Nilsson, Adam Olofsson.
1 mål: Oscar Ahlgren, Muhammed-Ali Dhaini, Tobias Karlsson, Niclas Lundberg.

OMGÅNG 1

Torns IF avancerade till andra kvalomgången i svenska cupen genom att i våras besegra Eslövs BK med 2–0 efter mål av Niklas Nilsson och Astrit Seljamni.

TROTJÄNARNA

Richard ”Kalle” Ringhov, som tillsammans med Magnus ”Bloda” Nilsson leder laget, är inne på sin nionde säsong och var med i division 4-tiden.

Niklas Nilsson, före detta skyttekung och numera främst en defensiv klippa. Har varit med sin moderklubb från division 5 till idag. Han skrev dessutom historia genom att göra föreningens första mål i division 1 i vårens derby mot Lunds BK.

PROFILEN

Målvakten Philip Mårtensson utsågs 2017 till bästa målvakt i hela division 2. Att han överhuvudtaget valde att ställa sig mellan stolparna kan tillskrivas Österunds stjärna Saman Ghoddos. De båda var lagkompisar i Limham/Bunkeflo och den senare tipsade sin tränare om att det fanns en keepertalang i Mårtensson, som borde tas tillvara.

ÖVRIGT ATT NOTERA

Hade nuvarande Peo Ljung, idag huvudansvarig i Helsingborgs IF, som tränare 2005.

Har med 18 omgångar spelade i division 1 södra släppt in minst mål (13).

MATCHEN

Har Tornvallen som hemmaplan. Matchen mot IFK Göteborg kommer dock att spelas på Klostergårdens IP i Lund och har avspark 18.30.

Det finns goda möjligheter att radera ut sommarens derby och rekordsiffra (Lunds BK) som är på 1 311 åskådare.

Biljettkassorna öppnar 16.30.

För dig som inte har möjlighet att vara på plats sänder C More direkt.