Olle Sultan på en plattform i Pinatar, Spanien.

Sultan ser mer än de flesta

Norge, Danmark, Island, Trollhättan eller Spanien.
Olle Sultan har alltid ett mål med sina resor.
Bra fotbollsspelare finns överallt. Sedan gäller det att hitta dem också.

Det blåser snålt och kallt från Medelhavet. Även om solen skiner har semesterbyn San Pedro del Pinatar på den spanska östkusten tveklöst sin bästa årstid framför sig.
Nu är inte kyla något som stör eller oroar en chefscout med över 20 års erfarenhet. Det handlar om kläder efter väder då Olle Sultan tar plats på IFK Göteborgs träning. Eller hos någon annan förening, för den delen.

Han följer givetvis nyförvärvet från Tromsö, Mikael Ingebrigtsen, lite extra noga från ett torn intill sidlinjen. Ett nyförvärv som inte har de blåvita kläderna på sig av en slump eller efter ett fåtal lyckade och uppseendeväckande insatser.
– Jag har följt Mikael sedan debuten med Tromsö i Tippeligan. Redan som tonåring imponerade han och har så gjort varje gång jag sett honom, vilket är 10–15 matcher. Sedan handlar det om att passa in i det system som IFK Göteborg använder sig utav. Alla tränare har olika syn och idéer, utan att var för eller emot varken det ena eller andra. Nu, med Poya (Asbaghi) kände vi att Mikael vore perfekt i en roll, förklarar Olle.

Som gjort otaliga resor till Norge.
Till Danmark.
Och ett antal till Island.
– Det är där vi främst tittar för tillfället, utöver Sverige. Dels av ekonomiska skäl, men också även praktiska. Det är hyggligt nära och ganska enkelt att ta sig till. Sedan är det väl ingen hemlighet att även Balkanländerna är en intressant marknad i framtiden.

 ”Vi är inne i ett läge då vi är ganska tydliga med hur det ska se ut och gör medvetna val utefter det”  

Ibland krävs det naturligtvis flygresa då Sultan gör några av sina uppemot 150 resdagar per säsong.
– Så är det. Annars, och i anslutning till det, åker jag helst buss eller tåg. Då kan jag arbeta och dokumentera på vägen till och från mina uppdrag och tjäna mängder med tid.

Sultan har precis anlänt till den blåvita campen i Spanien och ska inte åka med truppen hem kommande helg.
– Då sticker jag till La Manga, en bit härifrån. Ett par norska ungdomslandslag är där och det ska bli spännande att se vad som finns att följa hos dem framöver.
Det första intrycket en rutinerad scout tar in är givetvis det rent fotbollsmässiga.
– Så är det, det faller sig naturligt, där börjar man någonstans. Sedan kan det givetvis uppstå situationer som så att säga är avtändande för ett fortsatt intresse och som visar på mindre goda karaktärsdrag, vilket i sista änden är en oerhört viktigt egenskap för att vi ska ta in någon.

Senare på kvällen ska Sultan ha en sittning med Poya och Mats Gren i första hand. Diskutera nuvarande struktur på truppen och kommande balans i densamma.
– Vi är inne i ett läge då vi är ganska tydliga med hur det ska se ut och gör medvetna val utefter det. Bra ålder, god utveckling och långa avtal står högst på agendan. Vi vill helt enkelt vara en bra plattform för att duktiga spelare ska kunna ta sig vidare ut i Europa, då det stärker oss ekonomiskt och att vi därmed kan fortsätta erbjuda en elitmiljö på väldigt hög nivå. Samtidigt ska vi självklart ha en slagkraftig trupp som står sig mot de absolut bästa i Sverige, säger Olle och fortsätter:
– Som ett gräslag med väldigt bra faciliteter på Kamratgården samt att vi verkar i en större stad med goda kommunikationer, innebär att många klubbar utomlands väljer att skicka hit folk för att titta på våra spelare.

”Det är väl ett gott exempel på vad som går att finna genom ett bra nätverk och med noga genomförd scouting” 

Hur många spelare Sultan har under luppen varierar i princip från vecka till vecka och utifrån ett behov. Likaså är det tuff konkurrens med en allt tydligare kartläggning av spelare i unga år.
– Det är idag inte enkelt att hitta ett guldkorn som alla andra bommar. Lasse Vibe var givetvis känd i Danmark, men jag tror ingen såg en blivande en landslagsspelare då vi tog honom som 26-åring från Sönderjyske. Det är väl ett gott exempel på vad som går att finna genom ett bra nätverk och med noga genomförd scouting.

Nu är det inte enbart flygfärdiga seniorer eller fotbollspojkar som är på väg att bli elitspelare som lockar Olles intresse. Under många år har han varit en del av den blåvita inbjudningsträningen. En gång i månaden kommer 15-åriga spelare från klubbar (med 25 mils radie från Göteborg) och tränar tillsammans.
– Mer frekvent än så vill vi inte ha det för att inte störa dem i sin vardagliga fotbollsverksamhet. Under en hel säsong får de dock möjlighet att lära känna oss, vi ges chansen att titta närmare på dem. Genom åren finns det en rad spelare som valt IFK Göteborg utifrån den här verksamheten. Sebastian Eriksson (Åsebro), Erik Lund (Ljungskile), Erik Dahlin (Trollhättans FK), Pontus Wernbloom (Kongahälla), Robin Söder (Morlanda GoIF och Stenungsunds IF), Jakob Johansson (Trollhättans BoiS), Sam Larsson (Zenith), David Moberg Karlsson (IFK Mariestad) och Pontus Dahlberg (Älvängen) är bara några lyckade exempel. Tillsammans med våra duktiga ungdomsledare i akademin har vi väldigt bra koll på talangerna i vårt närområde.

Och på andra delar i vår fotbollsvärld.
Som aldrig undgår ett par erfarna fotbollsögon från IFK Göteborg.
Olle Sultan ser mer än de flesta.