”Tobbe” inte riktigt klar

Efter 374 matcher och 144 mål börjar det närma sig ett avslut för en av de stora i den blåvita historieboken.
– Jag har tagit beslutet att lägga av efter den här säsongen, men är inte riktigt färdig med min aktiva karriär i IFK Göteborg, försäkrar Tobias Hysén.

SM-guld. Cupvinnare. Skyttekung. Ärkeängel. Mottagare av Kristallkulan. Landslagsman. Det finns en rad epitet och utmärkelser om det nu inte räcker med att säga Tobias Hysén, som på ett briljant vis fört en familjetradition vidare i IFK Göteborg efter farfars far Erik, farfars fars bror Carl och naturligtvis pappa Glenn.
– Jag har älskat och varit en del av den föreningen i hela mitt liv och det kommer att gälla även fortsättningsvis. Varje dag, varje vecka, varje år.

Även om elitkarriären gick genom Häcken, Djurgården och Sunderland har ”Tobbes” fotbollshjärta hela tiden funnits på Kamratgården, hos Blåvitt, i IFK Göteborg. Där han drivit på sina lagkompisar, visat vägen, tagit det stora jobbet och sålunda inte enbart levt på sina spetskompetenser framför motståndarburen.

IFK Göteborg kommer jag aldrig att släppa

Som vid vårens derbyinsats. Mot Häcken såg vi bland annat spelare nummer sju hockeytäcka avslut i egna boxen, för att i nästa moment sätta press på sitt gamla gäng kring det motsatta straffområdet.
Som oftare än någon annan spelare de senaste tio åren stått kvar träning efter träning för att nöta volley, möta inlägg med skallen, köra crossbollar med en lagkompis eller instruera ungtuppar med ambitioner.
Som hanterat media som ett superproffs. I med– och motgång.
Som blivit ett stort spöke för motståndare som exempelvis Kalmar FF.
Som levererat, levererat. Och levererat.

Sedan 2009, åren 2014–2016 i Kina undantagna, har Tobias varje säsong toppat den interna skytteligan. Totalt har det blivit 144 fullträffar. Vi hoppas givetvis på några ytterligare innan det är dags att låta kroppen vila efter närmare 20 år som elitspelare.
– Det ju inte över än och jag vill vänta med att ta ett ordentligt avsked, för att istället kämpa stenhårt med min rehab och vara med och fajtas om speltid i omgångarna som är kvar efter nästa landslagsuppehåll. Jag tyckte dock tidpunkten var lämplig att meddela att det inte blir någon fortsättning på plan för min del efter 2018. IFK Göteborg kommer jag däremot aldrig att släppa.

Talande ”Tobbe”-fakta
 • Nio säsonger med IFK Göteborg.
 • Svensk mästare 2007.
 • Cupvinnare 2008 och 2013.
 • Allsvensk skyttekung 2009.
 • Med i EM-truppen 2012.
 • VM-reserv på hemmaplan 2006.
 • 34 landskamper/10 mål.
 • Totalt 107 allsvenska mål, varav 89 för IFK Göteborg.
 • Sjua på listan över främsta allsvenska målgörare i IFK (här kan för övrigt noteras att han inte längre tycker att ”Totte är kass”, men att denne åtminstone är sämre då det handlar om att göra seriemål för IFK Göteborg. Nilsson ligger på åttonde plats, ett bakom).
 • Kristallkulan 2013.
 • Ärkeängeln 2009.

Dessutom ska givetvis nämnas att ”Tobbe” blev svensk mästare med Djurgården 2005 och vann två cupguld med samma klubb och att han var med förde upp Sunderland i Premier League.

Intern skyttekung i IFK Göteborg

2009: 25 mål.
2010: 20 mål.
2011: 21 mål.
2012: 11 mål.
2013: 27 mål.
2016: 15 mål.
2017: 15 mål.

Vi bugar och bockar för en fantastisk fotbollskarriär från en av de stora i den blåvita historien.

Som dock inte riktigt är klar med alla kapitel ännu.