IFK Göteborg sätter sin sportsliga organisation

Kennet Andersson blir permanent sportchef, Pontus Farnerud får en roll som assisterande sportchef. Så ser den sportsliga organisation ut som IFK Göteborg landat i.

IFK Göteborg har som bekant saknat sportchef sedan i oktober 2018 och har under denna tid arbetat med att definiera de framtida strategierna samt identifiera kompetensbehoven. Under denna process har ansvaret delats mellan Max Markusson (klubbdirektör) samt Kennet Andersson och Mats Engström (i egenskap av styrelsemedlemmar).

I denna process har det även tydliggjorts att det krävs en systematisk utveckling av flera delar av verksamheten, vilket gör att klubben nu anställer Kennet Andersson som permanent sportchef samt Pontus Farnerud som assisterande sportchef med fokus på bland annat scouting, då Olle Sultan går i pension efter nästa år.

Båda tillträder sina tjänster den 3 juni och Kennet Anderssons plats i styrelsen kommer att ersättas på en extra årsstämma efter sommaren efter att valberedningen har fått göra ett grundligt arbete.
– Det är bra att vi har varit noggranna under den här perioden för att tydliggöra vilka behov klubben har framöver. Att valet till slut föll på Kennet och Pontus i kombination är en konsekvens av det arbete som gjorts och även en lösning som vi tror att klubben på lång sikt mår bra utav, säger klubbdirektör Max Markusson.

Jag gillar verkligen vad jag ser på Kamratgården på alla plan

Kennet Andersson:
– Inledningsvis vill jag, med tyngd, poängtera att det här inte alls var vad jag tänkt mig då jag gick in för att hjälpa till med den sportsliga verksamheten i egenskap av operativ styrelseledamot. Men med nyvunnen insikt om vad rollen egentligen innebär, så har jag tänkt om. Jag gillar verkligen vad jag ser på Kamratgården på alla plan. Då frågan kom kändes det som en utmaning jag är redo för och i en väldigt spännande ny fas för IFK Göteborg.

För Kennet innebär det tredje anställningen på Kamratgården. Den första var som spelare 1989–1991, då det blev 132 matcher och 65 mål i den blåvita a-lagströjan. Under två och ett halvt år (2012–2015) var han dessutom ansvarig för IFK Göteborg CSR-arbete, som då gick under namnet ”Samspelet”.

Även för Pontus Farnerud innebär det blåvit comeback. Han spelade med IFK Göteborg 2012–2013 innan en krånglande höft satte stopp för en fortsatt karriär på elitnivå för en mittfältare som var oerhört uppskattad bland såväl blåvita lagkamrater som änglasupportrar.
– Jag är glad och tacksam att jag fått förtroendet. Jag känner mig väldigt trygg i att jobba nära både a-truppen med Poya och ledarstaben, akademin med Jonas Olsson och inte minst Max och Kennet. Vi har haft väldigt bra dialog under en tid och en samsyn vad gäller ambitioner och visioner för klubben. Jag vet hur mycket IFK betyder för så många människor och jag kommer göra allt jag kan för att fortsätta det påbörjade arbetet med att utveckla IFK Göteborg och uppnå klubbens målsättningar, säger Pontus.