Förändringar i IFK Göteborg

Inför rekryteringen av en ny huvudtränare organiserar IFK Göteborg om den sportsliga delen av verksamheten.
Bland annat blir Pontus Farnerud sportchef och Kennet Andersson får en rådgivande roll.

Planen var att göra dessa förändringar längre fram men tränarbytet skyndade på processen.

– Vi vill att alla dessa roller ska vara på plats när den nya tränaren tillträder och det känns bra att kunna presentera detta nu, säger klubbdirektör Max Markusson.

I rollen som sportchef blir Pontus Farnerud ansvarig för hela den sportsliga delen. Han övertar kort och gott de arbetsuppgifter som Kennet Andersson har haft.

– Min ambition är att göra allt jag kan för föreningen, oavsett roll. Jag och Kennet har jobbat väldigt tätt och det känns bra och tryggt med vetskap att Kennet kommer finnas nära med sin erfarenhet och klokhet. Rollen som sportchef innebär mer ansvar vilket är inspirerande. Just nu är fokus på att skapa de bästa förutsättningarna för laget och ledarstaben att nå resultat, ta laget uppåt i tabellen och möjlighet att ta oss vidare i Europaspelet, säger Pontus.

Av privata skäl kommer Kennet Andersson inte att fortsätta som sportchef. För att behålla kontinuitet och Kennets kompetens kommer han att arbeta deltid med sin roll i sportrådet och som rådgivare till sportchefen.

– Jag är väldigt taggad på att ta mig an den nya rollen och även finnas med som ett stöd för Pontus när han behöver mig. Vi har blivit väldigt tajta och det känns riktigt bra att han tar över sportchefsjobbet, säger Kennet.

Klart är också att Ferran Sibila fortsätter i IFK Göteborg. Han kommer tillsammans med Alf Westerberg att leda träningarna och laget i eventuellt matchspel till dess att en ny huvudtränare är på plats.

– Det är klart att jag personligen blev ledsen av att Poya fick lämna. Han är en riktigt skicklig fotbollstränare, vi har jobbat tätt ihop och han är också en nära vän. Jag kommer visserligen från Barcelona men jag har fått väldigt starka känslor för IFK Göteborg. Jag känner ett stort stöd från alla i klubben, speciellt spelarna och ledarna, som gärna vill ha mig kvar. Det gjorde beslutet att stanna ännu lättare, säger Ferran.

IFK Göteborg brukar inte kommentera rykten och spekulationer men Max Markusson ger här ett svar på några av de osanningar som har cirkulerat i både traditionell media och i sociala medier.

– IFK Göteborg berör. Det vet vi. Och vi märker det som mest när det går som bäst och när det går sämre. Det är i de flesta fall en styrka, men jag skulle önska att fler var mer källkritiska. Igår var det främst fokus på att Poya fick lämna. Det i sin tur gjorde att media började spekulera och gissa om saker. Några förtydliganden här nedan.

Om IFK GBG Transferintressenter AB:

– Transferintressenterna är en grupp med blåvita supportrar som har valt att investera stora belopp för att vi ska kunna värva skickliga fotbollsspelare till klubben. Det är personer med stora hjärtan som bryr sig om klubben. Vad de kan besluta om och bestämma över är att allokera pengar till just spelarvärvningar. De har inte möjlighet att påverka vem som tränar laget, hur gräset ska vara klippt eller hur många fotbollar vi ska köpa in. För sitt stora engagemang förtjänar de bara uppskattning. Punkt.

Om nästa tränarrekrytering:

– Den processen är påbörjad. Den startades på riktigt under torsdag förmiddag. Av respekt för Poya och för att vi vill vara både schyssta och professionella hade vi innan dess inte tagit några kontakter med potentiella efterträdare. Nu har vi kommit längre och vi arbetar med flera olika spår. Det är mycket som ska klaffa men det viktigaste är att det blir rätt snarare än att det blir en snabb lösning.

Nästa match för IFK Göteborg är 10 september hemma mot Hammarby.

– Alla dessa beslut har som mål att vi ska förbättra vår plats i den allsvenska tabellen. Vårt fulla fokus är på att vinna matcher, säger Max Markusson.