Jakob tillbaka i Blåvitt

Efter fem år utomlands är Jakob Johansson klar för en återkomst i IFK Göteborg.
Kontraktet sträcker sig till och med 2022.

På grund av det rådande samhällsläget är det ännu inte säkert när Jakob blir registrerad och helt spelklar. Förstärkningen har möjliggjorts genom finansiering från IFK GBG Transferintressenter. IFK Göteborg är helt utan ekonomisk risk. Pengarna för själva övergången belastar inte klubbens budget.

– Jag ser verkligen fram emot detta. Det känns väldigt spännande att komma hem till dagens Blåvitt. Även om det har hänt mycket i klubben under åren som jag varit utomlands känns det utan tvekan som att komma hem, säger han.

Jakob lyftes upp i IFK Göteborgs A-lag som 17-åring, spelade senast i klubben 2007–2014 och valdes till Ärkeängel 2012. När han gjorde allsvensk debut under guldåret 2007 blev han den första spelaren född under 1990-talet som spelade i allsvenskan.

Det känns väldigt spännande att komma hem till dagens Blåvitt

Det blev tre säsonger i grekiska AEK Aten och en och en halv i franska Rennes för 29-åringen från Trollhättan. Under utlandsåren har Jakob utvecklats till A-landslagsman, och det var hans mål mot Italien i det avgörande kvalspelet som skickade Sverige till VM 2018.

– Det har varit spännande att följa Jakob under hans karriär utomlands och hur han har vuxit till att bli den spelare han är idag. I vårt truppbygge vill vi ha flera olika typer av spelare. I Jakob får vi en tidigare blåvit ungdomsspelare som är både kulturbärare och spetsspelare, säger IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi om mittfältsvärvningen:

– Han är en mångsidig mittfältare som vi kommer att ha stor nytta av direkt. Utöver det faktum att han har rätt erfarenheter och kvaliteter är Jakob också en person som vi vet kommer att passa in socialt i gruppen, säger Poya.

Jakob missade VM-slutspelet på grund av en korsbandsskada han ådrog sig i playoffkvalet mot Italien 2017. I höstas råkade han ut för en korsbandsskada i sitt andra knä. Efter ett halvårs rehabiliteringsträning är han på väg tillbaka ut på fotbollsplanen igen.

– Jag har gjort mitt yttersta för att hålla igång så bra som möjligt och min rehabilitering går enligt plan. Men nu vill jag naturligtvis komma upp till Kamratgården, träffa laget och sätta igång på allvar, säger han.