Välkommen, Roland Nilsson!

Här är IFK Göteborgs tränare. Roland Nilsson har skrivit på ett 2,5-årskontrakt.
– Det är en spännande möjlighet att komma hit. Jag vill börja vinna matcher direkt, säger han.

Roland Nilsson kommer närmast från det svenska U21-landslaget där han så sent som i onsdags ledde laget till en 3–0-seger mot Italien i EM-kvalet.

Han löses ut från sitt kontrakt med Svenska Fotbollförbundet som har varit väldigt behjälpliga och tillmötesgående i situationen. Han blev helt klar när det nya kontraktet skrevs på denna morgon.

Nu är han tillbaka i Blåvitt, klubben han själv spelade i under åren 1983–1989 och där han både vann SM-guld och Uefacupen. Med sina 272 matcher för IFK Göteborg har han också en plats som legendar på Kamratstenen.

– Blåvitt är en klubb som alltid har betytt mycket för mig och att få komma tillbaka hit känns väldigt bra. På många sätt är det som att komma hem, säger han.

Under sin framgångsrika spelarkarriär spelade Rolle 116 landskamper och vann ett VM-brons. Han representerade bland annat Sheffield Wednesday, Coventry och i omgångar Helsingborg. Som klubbtränare har han lett Coventry, Gais, Malmö FF och FC Köpenhamn. Med MFF vann Rolle allsvenskan 2010.

– Jag vill att mitt lag spelar en passningsorienterad fotboll. Där vi varierar det korta spelet med ett rakt och offensivt anfallsspel. Jag har en tydlig idé om hur jag vill att detta laget ska spela. Alla är medvetna om situationen vi är i och det handlar om att göra vad som krävs för att vinna fotbollsmatcher, säger han.

Rekryteringen av ny huvudtränare har i huvudsak skötts av sportchef Pontus Farnerud, klubbdirektör Max Markusson och Kennet Andersson, som sedan en vecka sedan är sportslig rådgivare i IFK Göteborg.

– Vi har arbetat med en bruttolista där Roland Nilsson snabbt blev vår huvudkandidat. Vi har varit väldigt noggranna i vår research och har lagt stor vikt vid att ta in referenser på samtliga aktuella kandidater. Det är tydligt för oss att han prickar i alla de rutor vi vill ha i en huvudtränare, säger Pontus Farnerud och fortsätter:

– Rolle är väldigt professionell vilket är en viktig egenskap för oss och han har varit med om nästan alla tänkbara situationer som både spelare och tränare. Vi är övertygade om att han med sina erfarenheter, sitt ledarskap och taktiska kunnande kommer att lyfta laget både på kort och lång sikt.

Roland kommer att leda laget redan på lördagens matchförberedande träning och i matchen mot Falkenberg.

– Det känns spännande att komma igång. Jag ser fram emot att träffa laget och att börja arbeta direkt med en plan för nästa match, säger han.