Jakob avslutar karriären

Jakob Johansson tvingas avsluta sin fotbollskarriär.
– Jag har många fantastiska minnen med Blåvitt. Helst hade jag velat vara med om några till ute på planen. Nu får de istället komma när jag följer laget som supporter, säger han.

Jakob kom till IFK Göteborg som 16-åring 2007 och gick rakt in i vårt A-lag. Bara någon vecka efter hans 17-årsdag gjorde han allsvensk debut – som den första spelaren född på 1990-talet.

Det blev SM-guld redan första året och Jakob har lagt tre blåvita cupguld till medaljsamlingen efter det.

Nu tar fotbollskarriären tyvärr slut. Efterhängsna knäskador sätter stopp.

– Det är ett tungt beslut men mina stora skador har naturligtvis haft jobbiga konsekvenser för mig de senaste åren. Det är ett tråkigt sätt att avsluta allt på, men jag har tvingats till det. Detta kommer inte som någon chock eller överraskning just nu utan det är ett beslut som har vuxit fram, säger Jakob själv.

Jakob sköt det svenska landslaget till VM i Ryssland 2018. Men missade själv mästerskapet på grund av den knäskada han ådrog sig i playoffet mot Italien – i dubbelmötet där han gjorde det enda målet. Jakob spelade 18 landskamper.

Han återvände till Blåvitt förra sommaren efter sammanlagt nästan sex år utomlands, i Grekland och Frankrike.

– Kamratgården har alltid känts som hemma för mig som fotbollsspelare. Jag är väldigt glad att jag återvände och att vi i familjen valde att flytta hem till västkusten. Att få vara med och vinna cupguldet förra sommaren betydde väldigt mycket för mig. Jag är nöjd med det jag har åstadkommit som fotbollsspelare, både i Blåvitt och i landslaget. Men jag hade såklart gärna velat nå ännu fler framgångar.

Alla i och kring laget har känt till beslutet under en tid. Tanken har varit att Jakob ska få vara i lugn och ro, och meddela detta den dag han själv ville. Medias uppgifter under tisdagen har tyvärr framtvingat ett något snabbare besked än så.

– Jag vill mest säga tack till Jakob från hela föreningen. För att han återvände, för allt han har gett och gjort för Blåvitt. Jakob är allt det vi hoppas få av en spelare i IFK Göteborg. Han är professionell, håller kamratskapet högt och är en otroligt lojal lagspelare. Han är ett föredöme i hur han har gjort allt och lite till för att komma tillbaka. Som fotbollsspelare har han alltid haft många stora kvaliteter. Vi kommer givetvis att fortsätta finnas här för Jakobs skull på alla sätt han kan tänkas behöva, säger sportchef Pontus Farnerud.