Oavgjort mot Häcken

Hemmamatchen mot BK Häcken slutade med en poäng. Efter en sen kvittering på straff av Tobias Sana skrevs slutresultatet till 1–1.
– Vi är såklart glada för en poäng men med tanke på de chanser vi har så tycker jag att vi förtjänade mer, säger tränare Roland Nilsson.

Lördagen på Ullevi inleddes med att hedra och minnas den största som burit den blåvita tröjan. Du kommer alltid vara med oss Bebben Johansson.

När matchen blåstes igång fick vi inledningsvis se två lag som visade upp sina offensiva styrkor. Det spelades en tempofylld fotboll med få touch på bollen. Och lägen kom.

Efter 20 minuter spelade Hosam Aiesh fram bollen till Tobias Sana, detta efter att ha avancerat fint på sin högerkant. På två tillslag gav Tobias sig själv både yta och läge att avsluta. En bra räddning stod i vägen för ledningsmålet den gången.

Intensiteten visade sig verkligen i duellerna ute på planen. Inget av lagen höll igen när det dök upp en 50/50 situation, vilket resulterade i flera frisparkslägen. Både Marek Hamsik och Tobias Sana fick chansen från 25 meter. Den förstnämnda skruvade bollen med sin vänsterfot mot det vänstra krysset. Pontus Dahlberg i bortalagets mål stod återigen för en bra räddning.

– Pontus var riktigt bra och höll dem kvar i matchen under stora delar. De chanser som han räddar resulterar vanligtvis i mål, säger Roland Nilsson.

Fem minuter in i den andra halvleken kom matchens bästa målchans. Marek Hamsiks djupledsboll till Hosam Aiesh var starten på den snabba omställningen som ledde fram till läget. Hosam använde därefter sin snabbhet, tillsammans med sin bollkontroll, för att driva uppåt och hitta en passning mot Kolbeinn Sigthorsson i straffområdet. Anfallaren visade sedan vilken spelförståelse han besitter när han hoppade över bollen för att ge Simon Thern ett öppet läge. Några centimeter för högt och avslutet i ribban.

Några minuter senare kom istället ledningsmålet åt andra hållet. Godswill Ekoplo höll sig framme på en hörna och styrde in 1–0 till gästerna. En felaktig hörna som tilldelades Häcken efter att en gulsvart spelare var sist på bollen.

79 minuter in i matchen gjorde Roland Nilsson två byten i jakten på kvitteringen. Kevin Yakob och Alhassan Yusuf ersatte Hosam Aiesh och August Erlingmark.

Häcken började backa hem efter sitt ledningsmål och vi blev tvingade till flera taktiska förändringar. Bland annat gjorde vi byten på mittfältet och skruvade om till 4-2-3-1. Det gav oss möjlighet att hota deras backlinje med löpningar och inspel.

Med minuten kvar till stopptid kom läget för kvitteringen. Marek slog ut sin försvarare en mot en och hittade Kolbeinn med ett inlägg. Anfallaren var högst i luftrummet och nickade den mot Pontus Dahlbergs vänstra stolpe. En räddning återigen.

Det såg länge ut som att det skulle sluta med noll poäng. Men efter 95 minuters spel blev Kolbeinn Sigthorsson nerdragen i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Tobias Sana stegade upp och satte säkert dit kvitteringen.

– Jag trivs väldigt bra i sådana lägen. Jag har slagit många straffar under press så jag vet hur jag ska hantera det. Jag ställdes mot en väldigt bra målvakt men från elva meter är det jag som har överläget. Det visade jag idag, säger kvitteringsskytten Tobias Sana.