Välkommen till IFK Göteborg, Marek

Den medicinska undersökningen är gjord. Kontraktet är påskrivet. Marek Hamšík är klar för Blåvitt.

Under måndagen checkade den slovakiske landslagsmannen in på Kamratgården. 33-åringen har skrivit på ett kontrakt med IFK Göteborg som sträcker sig till och med 30 augusti 2021.

–  Vi har haft en väldigt bra dialog sedan första kontakten togs och har en samsyn i vårt fotbollstänk. Marek är här för att prestera och är väldigt motiverad. Han står för mycket av det IFK Göteborg vill vara. Hans fotbollsmässiga egenskaper tillsammans med hans karisma, professionalism och passion gör honom unik, säger sportchef Pontus Farnerud.

Marek spelade senast i den kinesiska klubben Dalian Pro. Innan dess, under åren 2007–2019, representerade Marek SSC Napoli där han gjorde 100 mål och 79 assist under sina 409 Serie A-framträdanden.

Marek har också lett det slovakiska landslaget som kapten under lång tid och har representerat sitt hemland i både VM och EM. Han är den spelare som gjort både flest mål och landskamper i den slovakiska landslagströjan. Det är även tänkt att han ska fortsätta leda Slovakien under sommarens EM-slutspel.

Pontus igen:

– Marek är en hårt jobbande offensiv mittfältare. Han har varit en stor del av både Napolis och Slovakiens framgångar där han varit lagkapten. Det är en lojal fotbollsspelare som sätter laget först. Han styrkor är hans spelförståelse, förmåga att alltid ligga steget före och hitta konstruktiva lösningar offensivt. Han en spelare som bidrar till både mål och assist.

– Att Marek blir en del av oss går i linje med vår strategi om att ha en trupp bestående av akademispelare, hemvändare och spetsspelare. Det här ger långsiktiga effekter. Det visar vart vi är på väg, vilken riktning vi vill ta. Det höjer intresset för IFK Göteborg och det höjer värdet på våra spelare och hela laget, säger klubbdirektör Håkan Mild.

– Jag är väldigt glad över att vara här och är positivt överraskad över de fina träningsmöjligheter som finns här. Jag ser fram emot att träffa mina lagkamrater och börja träna tillsammans med dem. Som alla vet är jag här på ett korttidskontrakt men jag kommer göra mitt yttersta för att hjälpa laget att nå framgång. Nu lägger jag hela min kropp och själ i den här klubben, säger Marek.