Alai står över Rysslands­match

IFK Göteborg stöttar beslutet.

Alai Ghasem var kallad av det irakiska fotbollsförbundet till landslagets träningslandskamp mot Ryssland.
IFK Göteborg stöttar hans beslut att tacka nej till att resa till Ryssland.

Det irakiska landslaget reser till ryska Sotji för träningsläger och match mot Ryssland 27 mars.
Med bakgrund av det ryska invasionskriget, som inleddes mot Ukraina 24 februari 2022, har vår spelare Alai Ghasem valt att tacka nej till landslagssamlingen.

IFK Göteborg stöttar Alais beslut. Vi stöttar också Amir Al-Ammari, som är utlånad till Halmstads BK, och som har fattat samma beslut som Alai. HBK kommenterar detta i egen kommunikation, som IFK Göteborg ställer sig bakom.

Sedan det ryska invasionskriget startades i Ukraina för 13 månader sedan har det svenska utrikesdepartementet avrått från alla resor till Ryssland.

Beslutet har bland annat fattats på grund av det allvarliga och oförutsägbara säkerhetsläget som kriget har medfört i regionen.

Samtidigt har de båda svenska regeringarna före och efter riksdagsvalet 2022 stått bakom uteslutningen av ryska idrottare i internationella tävlingar och även avrått från idrottsutbyten med ryska klubblag och landslag.

Både Uefa och Fifa beslutade kort efter krigsutbrottet att utesluta ryska klubblag och landslag från sina tävlingar.

Det är av dessa skäl som Alai och Amir tackar nej till denna specifika landslagssamling i Ryssland – och av samma anledningar som de får vårt stöd.