SM-guld för P17

Besegrade Djurgårdens IF i finalen.

Ett sent 2–1-mål av Natanael Lundén säkrade SM-guld i finalen av P17 Allsvenskan mot Djurgårdens IF.
– En fantastisk känsla, säger lagets tränare Johan Karlsson.

Finalmatchen på Stockholms Stadion var bara 13 minuter gammal när Djurgårdens Noah Östberg serverade en kalldusch med sitt 1–0-mål.
Tio minuter senare kunde dock Leon Dusi kvittera matchen på straff, och kort därefter fick hemmalagets Kalilpha Jawla rött kort.

– Efter Djurgårdens utvisning blev de defensiva och stängde framgångsrikt av ytorna. Det blev en hel del bollrullande utanför deras straffområde och vi lyckades inte skapa tillräckligt med chanser sett till matchbilden, säger Johan Karlsson som är huvudtränare för vårt P17-lag.

Men med tio minuter kvar att spela fick Djurgården allt svårare att stå emot, och med två minuter kvar av ordinarie tid skickade Natanael Lundén in det guldkantade 2–1-målet – som kom att betyda SM-guld.

– En fantastisk känsla vinna SM-guld med det här laget och få avsluta ett väldigt framgångsrikt år på det här sättet, säger Johan Karlsson.

Segern i Skandinaviska Mästerskapen i december 2022 följdes upp av guld i ligacupen i våras. Nu är Johan Karlssons lag även svenska mästare.

– Vi hade Skandinaviska Mästerskapen som riktmärke för hur vi skulle ta oss an året och ville bygga vidare från det. Den stora utmaningen är alltid att förstå sin roll och vad man kan tillföra till gruppen. Under försäsongen jobbade vi väldigt mycket med lagsammanhållningen och att gjuta in vikten av att jobba tillsammans i ett lag, säger han och fortsätter:

– Gothia Cup för oss var däremot en stor besvikelse där vi inte pallade för trycket. Självförtroendet gick över till en arrogans, vilket ledde till ett tidigt uttåg. Men det blev en lärdom som spelarna tog till sig väldigt mycket av, och utan den läxan hade vi kanske inte stått här idag som svenska mästare.