Tack för allt, Marcus!


Avslutar sin karriär i Blåvitt.

179 matcher, 71 mål – och oräkneliga minnen.
Tack, Marcus Berg, för allt du har gjort för ditt IFK Göteborg.
– Det har varit en ära. Jag känner en enorm tacksamhet för allt jag har fått uppleva i den här föreningen, säger han.

Han kom som tonåring till vår akademi. Han växte upp till att bli A-lagsspelare. Skytteligavinnare. SM-guldmedaljör. Utlandsproffs. Landslagsspelare. Hemvändare. Lagkapten. Ärkeängel. Klubbikon.

Nu tackar Marcus Berg för sig i den blåvita tröjan. Men det är vi som säger tack för allt. För passionen. För viljan. För slitet. För målen. För minnena.

– Det är väldigt känslosamt för mig, många tankar som har bearbetats senaste dagarna. Blåvitt betyder så mycket för mig och har alltid betytt mycket för min fotbollskarriär. Det var därför det var självklart att vända hem och det är därför som det är så jobbigt när det nu tar slut, säger han.

Marcus sista match blev den mot Häcken på Gamla Ullevi. Marcus avslutade sin tid i Blåvitt med att då göra två mål inför nästan 18 000 åskådare.

Håkan Mild är idag klubbdirektör i IFK Göteborg. Han var lagkamrat med Marcus under hans debutsäsong 2005, blev sedan hans sportchef och har följt Mackan under alla år i utlandet och i landslaget.

– Mackans hängivenhet är det som jag slås av när jag tänker på honom – och hans målmedvetenhet och driv. För mig är Mackan en förebild i hur han har gått främst i ledet, visat vägen och varit en ledare som agerar med trygghet. Han exemplifierar IFK Göteborgs värderingar med sin professionalitet, sin passion och den kamratskap han har till sin omgivning, säger Håkan.

Att karriären avslutas hos oss här och nu sker i nära samråd med vårt medicinska team. Beslutet kommer av den problematik Marcus har haft med sin rygg. Ytterligare problem som har tillkommit gör att en operation kommer att krävas och att mer fotbollsutövande inte längre är medicinskt försvarbart.

– Jag hade velat avsluta hos Blåvitt mer på mina villkor, snarare än att kroppen sätter stopp, säger han.

Marcus kommer att fortsätta sin rehab i IFK Göteborg och även vara nära laget under den viktiga avslutningen av säsongen.
Avtackningen blir i samband med Siriusmatchen 7 oktober.

– Jag har inte bråttom med några beslut om framtiden. Fokus för mig personligen just nu måste vara min hälsa, att fortsatt vara nära och stötta laget med energi de sista veckorna av säsongen. Ur ett längre perspektiv att få en normal vardag tillsammans med min familj och vad som händer sedan får vi se. Jag är öppen för att alltid hjälpa Blåvitt och kan jag göra det med mina kunskaper och erfarenheter så gör jag gärna det på ett sätt som passar klubben, säger han och fortsätter:

– Jag vill passa på att tacka alla som har följt och stöttat mig genom åren. Min familj, vänner, lagkamrater och alla i och kring IFK Göteborg. Inte minst alla ni supportrar, i med- och motgång! Framåt kamrater.

Mackan, det är vi som säger tack!