Välkommen, Jens!

Dansk klar som ny tränare.

Rekryteringen är i mål.
Jens Askou, 40, är ny chefstränare för IFK Göteborg.
– Jag vill ta Blåvitt uppåt och dit där klubben hör hemma, säger han.

Han kommer närmast från danska Superligan och AC Horsens, som han har basat över sedan 2021. Nu har Jens Askou skrivit på ett kontrakt fram till och med 2026.

– Under rekryteringsprocessen har jag lärt känna Blåvitt mer på djupet. Den passion som finns här påminner om den jag själv upplevde som utlandsproffs i bland annat Turkiet och England. Den rika historien imponerar självklart på alla som kommer i kontakt med IFK Göteborg men det som lockar mest för mig är nuet och att vara en del av framtiden, säger Jens Askou.

Rekryteringen av ny chefstränare har pågått sedan i mars. Den har inneburit en parallellt pågående genomlysning av den sportsliga verksamheten.
Jens Askous uppdrag är tydligt: Att dels vända situationen för herrlaget på kort sikt och att vara en viktig del i den framtidssatsning som har påbörjats.

Ola Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg:

– Vi är mycket glada över att knyta just Jens till oss. Det centrala för oss har varit vilka egenskaper nästa chefstränare för IFK Göteborg ska ha. Vi har gjort en tydlig analys och bedömning över alla potentiella kandidater. Där är Jens den person som checkar i de ”boxar” vi söker. Han har ett väldigt bra rykte om sig i Skandinavien. Han har ett tydligt ledarskap, utvecklingsdriv och är en flexibel matchcoach som är modig i sitt beslutsfattande. Han kommer att komplettera den redan befintliga ledarstaben på ett naturligt sätt. De diskussioner vi har haft under rekryteringen visar på en fotbollstaktiskt mycket skicklig tränare och en person som vi ser kan lyfta både individerna och kollektivet.

Jens anslöt till AC Horsens efter ett framgångsrikt år på Färöarna där han förde toppklubben HB Torshavn till sin första ”dubbel” på över 15 år.

Väl i Horsens väntade ett tufft uppdrag. Jens ledde laget, som historiskt hör till de mindre klubbarna i toppligan, genom en nedflyttning och en uppflyttning tillbaka till högstaligan. Så sent som i helgen missade laget att hänga kvar i Superligan. Målskillnad avgjorde i nedflyttningskampen.

– Jens trivs med en skarp kravbild – under press. Det ska bli spännande att se honom i en miljö med helt andra resurser och möjligheter än vad han har haft i tidigare klubbar. Hans erfarenheter både som spelare och ledare blir värdefulla när vi nu ska få laget att lyfta i tabellen, säger Ola Larsson.

Jens Askou:

– Kamratgården är en toppmodern träningsanläggning och Gamla Ullevi en arena där publiken gör allt för att stötta laget. Det känns fantastiskt att bli en del av detta. Jag har lagt otaliga timmar och dagar på att analysera, kartlägga och fundera på lösningar som ska ta oss uppåt i Allsvenskan. Jag längtar efter utmaningen.

Jens har redan träffat laget och leder sin första träning på onsdagsförmiddagen. Han gör det tillsammans med Alexander Tengryd och William Lundin, som båda nu återgår till rollen som assisterande tränare.

– Vi har redan haft bra och intressanta diskussioner och jag ser fram emot att arbeta med dem, säger Jens.