Jens flyttar till Sparta Prag

Köps loss och går till tjeckiska mästarna.

Jens Berthel Askou värvas till tjeckiska liga- och cupmästarna Sparta Prag.
– Det har varit ett intensivt, lärorikt och utvecklande år hos IFK Göteborg. Jag är tacksam för tiden tillsammans, säger Jens.

För nästan exakt ett år sedan kom Jens Berthel Askou till IFK Göteborg. Sedan han presenterades som ny tränare för vårt herrlag har det hänt mycket.

Bland annat var Jens med och vände den negativa trenden, tog laget upp från jumboplatsen och säkrade det allsvenska kontraktet.

Nu är han i slutförhandling med den tjeckiska dubbelvinnaren Sparta Prag, som kommer att kvala till Champions League i sommar. Där får Jens rollen som assisterande tränare vid sidan av nye danske huvudtränaren Lars Friis.

– Det har gått snabbt. Jag har trivts otroligt bra i IFK Göteborg och har vuxit mycket som fotbollstränare här på Kamratgården. Det är ett stort beslut att flytta till Tjeckien och till Sparta. Precis som IFK Göteborg är det en storklubb med stora förväntningar och det trivs jag bäst med. Jag vill passa på att tacka ledningen för möjligheten att bli en del av Blåvitt. Särskilt tack till Ola och Sindre för ett fantastiskt samarbete. Tack till ledarstaben för det kompromisslösa arbetet och inte minst till spelarna som har givit allt. Något som jag aldrig kommer att glömma är den unika supporterkulturen som finns hos IFK Göteborg, både runt Kamratgården och på Gamla Ullevi – och var vi än har spelat på bortaplan. Jag är otroligt tacksam för att ha upplevt allt detta under min tid här.

Det är ett domino med tränarbyten som öppnar upp möjligheten för Jens flytt till den 38-faldiga tjeckiska mästarklubben.

När Liverpool ersatte Jürgen Klopp med Feyenoords Arne Slot värvade den nederländska klubben i sin tur Brian Priske från Sparta Prag. Priske ersattes denna vecka av sin assisterande tränare Lars Friis, som alltså får Jens vid sin sida.

– Vi vill från Blåvitts sida tacka Jens för året hos oss. Han har varit med och flyttat fram positionerna för oss, och har varit högst delaktig i utvecklingen av det spel som vi ser IFK Göteborg spela i framtiden. Nu önskar vi honom stort lycka till i Prag, det ska bli intressant att följa honom framöver. Det är inte alls omöjligt att vi åker ner ett gäng i vinter för att se hur arbetet flyter på hos Sparta, säger Ola Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg.

Sindre Tjelmeland, 34 år, tar nu steget upp och blir vår interimstränare. Han anslöt som assisterande tränare i vintras efter att ha haft huvudtränarjobbet i norska IK Start. Sindre ledde Start till två uppflyttningskval i rad.

– Nu tar vi tillfället att se över ledarstaben för att formera och bemanna på bästa sätt framåt. Sindre och Jens har arbetat fram vårt nya spelsätt och med vår spelartrupp finns ingen startsträcka för Sindres del. Han är redo. Det är bara att gå in och köra, säger Ola Larsson.