180414 Dalkurds tränare Azrudin Valentic instruerar Irfan Jasarevic under ett spelavbrott i fotbollsmatchen i allsvenskan mellan Häcken och Dalkurd den 14 april 2018 i Göteborg.

Motståndarkollen Dalkurd

En ny allsvensk motståndare väntar IFK Göteborg i årets andra hemmamatch. Dalkurd FF, ursprungligen från Borlänge, numera boendes i Uppsala och spelandes i Gävle, kommer till Gamla Ullevi på torsdag.

De har gjort en rekordresa och tagit sig från division 6 till allsvenskan på 14 år. Dalkurd vann exempelvis fem seriesegrar i följd. Nu kommer en nykomling till Göteborg och för att möta Blåvitt för första gången i tävlingsammanhang.

Här är lite smått och gott om vår kommande motståndare hemma på Gamla Ullevi.

ALLSVENSKAN SÅ HÄR LÅNGT

AIK (borta) 0–2.
Östersund (hemma) 3–0.
Häcken (borta) 0–3.

Målskyttar:
2 mål: Mohamed Buya Turay, 2.
1 mål: Oliver Berg.

NYFÖRVÄRV 2018

Sixten Mohlin, målvakt – Kristianstad FF.
Abdulaziz Demircan, målvakt – Atiker Konyaspor (Turkiet).
Irfan Jasarevic, försvar – FK Krupa (Bosnien/Herzegovina).
Simon Strand, försvar, Östers IF.
Ferhad Ayaz, mittfält – Örebro SK.
Oliver Berg, mittfält – Odds BK (Norge).
Younes Bnou Marzouk, anfall – Lugano (Schweiz).
Mohamed Buya Turay, anfall – AFC Eskilstuna.

PROFIL

Bara någon vecka före allsvensk avspark gjorde Dalkurd en prestigevärvning i Mohamed Buya Turay. 23-åringen från Sierra Leone var kanske AFC Eskilstunas bästa spelare under lagets sejour i högsta serien under 2017. Anfallaren kom till division 3-klubben Juventus IF 2013, lånades ut till Västerås SK säsongen efter och gjorde därefter tre år i AFC.

Under fjolåret gjorde Turay nio mål i sin allsvenska debutsäsong. Det blev även 17 poäng (10 mål + 7 assist) då AFC tog steget upp 2016.

SE UPP

Wing back är ett av den moderna fotbollens nya ord. Det handlar helt enkelt om en spelare som är löpstark och som jobbar i båda riktningarna.

Hos Dalkurd är det Simon Strand som främst symboliserar en kantspelare som kör upp och ner. 24-åringen, som kom från Öster inför den här säsongen, används omväxlande till höger och vänster.

HISTORIK

Hösten 2004 bildades Dalkurds FF som ett socialt projekt. 14 år senare är det en elitförening.

Här är klubbens resa genom seriesystemet.

2005: Division 6 Dalarna.
2006: Division 5 Dalarna.
2007: Division 4 Dalarna.
2008: Division 3 Södra Norrland.
2009: Division 2 Norra Svealand.
2010: Division 1 Norra.
2011: Division 1 Norra.
2012: Division 1 Norra.
2013: Division 1 Norra.
2014: Division 1 Norra.
2015: Division 1 Norra.
2016: Superettan.
2017: Superettan.
2018: Allsvenskan.

PÅ PLANEN

Berg-och-dalbana så här långt. Två klara bortaförluster samt en övertygande vinst mot Östersund ”hemma” på Gavlevallen.

Tränare Azrudin Valentic vill se sitt lag spela en passningsorienterad fotboll med kontroll av boll. Snabba omställningar finns också med som önskemål på plan.

TRÄNARCITATET

”Jag känner att spelartruppen har otrolig potential och att klubben vill fortsätt att utvecklas som förening och elitlag.”

Azrudin Valentic inför Dalkurds premiär i högsta serien.

ÖVRIGT

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi har ett förflutet i Dalkurd. 2016 och halva 2017 var Poya huvudansvarig i klubben. Debutsäsongen i Superettan tog han gänget i Borlänge till en fjärdeplats i tabellen, bara en poäng bakom Halmstad på den allsvenska kvalplatsen.

Inför 2018 lämnade Dalkurd FF sin hemstad Borlänge för att verka i Uppsala. Hemmamatcherna den här säsongen spelas dock i Gävle.