Motståndarkollen Elfsborg

Olika städer – dock brukar mötena med Elfsborg ibland benämnas som västderby. Oavsett vilket handlar det alltid om prestige och antagonism.

Kommande motståndare för IFK Göteborg är IF Elfsborg på bortaplan. Västgötarna har fått en tuff start under ledning av nya tränaren Jimmy Thelin och åkte mot Häcken senast på en rejäl smäll med två självmål, en utvisning och 0–5. Nyförvärvet Robert Gojani var den som fick det röda kortet och är därmed avstängd i måndagens möte.

ALLSVENSKAN SÅ HÄR LÅNGT

Malmö FF (hemma) 1–2.
Kalmar (borta) 0–1.
Sirius (hemma) 0–1.
Brommapojkarna (borta) 2–0.
Djurgården (hemma) 2–2.
GIF Sundsvall (borta) 1–2.
AIK (hemma) 0–0.
Häcken (borta) 0–5.

Målskyttar:
2 mål: Issam Jebali.
1 mål: Per Frick, Jon Jönsson, Simon Lundevall, Viktor Prodell.

NYFÖRVÄRV 2018

Robert Gojani, mittfält – Jönköpings Södra.
Stefan Ishizaki, mittfält – AIK.

PROFIL

Då 36-årige Stefan Ishizaki lämnade Elfsborg för spel i La Galaxy och därefter flyttade hem till Stockholm och AIK var det nog få som trodde att de skulle få återse den spelskicklige mittfältaren i Elfsborgs tröja.

Familjen ville dock tillbaka till Borås och de åtta säsonger ”Ishi” gjorde i den gulsvarta tröjan kommer att bli minst tio, då avtalet sträcker sig över 2019.

Under sina tidigare år i klubben var Ishizaki med om att bli mästare 2006 och 2012.

SE UPP

Issam Jebali kom från IFK Värnamo sommaren 2016 och gör sin tredje säsong i den gulsvarta tröjan. Med sin utsökta teknik och goda speluppfattning har den 26-årige tunisiern blivit en stor favorit hos de gulsvarta supportrarna. Ifjol svarade han för tio fullträffar och sju målgivande passningar.

HISTORIK

Senast Elfsborg – med totalt sex SM-guld – blev svenska mästare var 2012. Därefter har placeringarna sett ut enligt följande:
2013: 6.
2014: 4.
2015: 4.
2016: 5.
2017: 8.

TRÄNARCITATET

”Vi måste resa oss väldigt fort. Vi tror på våra spelare och det vi gör. Alla fel som händer under en säsong händer i samma match. Vi kan bara blicka framåt mot matchen mot IFK Göteborg” – Jimmy Thelin efter en tung kväll på Bravida Arena och 0–5 mot Häcken.

ÖVRIGT

Fram till augusti 2017 hade inte IFK Göteborg lyckats bortabesegra Elfsborg på tolv år och efter första halvlek på Borås Arena förra säsongen såg det ut som om den dystra sviten skulle förlängas. Fem minuter efter pausvilan kvitterade dock Tobias Hysén och med en timme spelad fastställde Sören Rieks slutresultatet till 2–1. En jobbig svit var bruten.