Motståndarkollen Malmö

Mästare 2016. Mästare 2017. Gigantisk guldkandidat 2018.
Så här långt har det dock hackat en hel del för den skånska segermaskinen. Även om det blev tre poäng senast.

Flest SM-guld, etta i maratontabellen – det senaste tio åren har Malmö FF tagit över rollen som nummer 1 i vår nationella fotboll. Internationellt är de givetvis fortfarande en bra bit bakom IFK Göteborg. Här är lite smått och gott om måndagens motståndare:

ALLSVENSKAN SÅ HÄR LÅNGT

Elfsborg (b) 2–1.
AIK (h) 1–1.
GIF Sundsvall (b) 2–2.
Djurgården (b) 0–3.
Brommapojkarna (h) 3–1.
Kalmar (b) 0–3.
Djurgården (h) 1–0.

MÅLSKYTTAR:
3 mål: Markus Rosenberg.
2 mål: Carlos Strandberg.
1 mål: Mattias Svanberg, Arnor Traustason, Alexander Jeremejeff, Sören Rieks.

NYFÖRVÄRV 2018

Eric Larsson, försvar – GIF Sundsvall.
Egzon Binaku, försvar – BK Häcken.
Fouad Bachirou, mittfält – Östersunds FK.
Sören Rieks, mittfält – IFK Göteborg.
Arnor Traustason, mittfält – AEK Aten (Grekland).
Isak Sewankambo, mittfält – Molde (Norge).

PROFIL

Man kan givetvis tycka vad man vill om arrogansen och nonchalansen. Ingen kan dock ta ifrån Markus Rosenberg dennes egenskaper som fotbollsspelare.
Som pådrivare.
Som framspelare.
Som avslutare.

35-åringen gör förmodligen sin sista säsong i den himmelsblå tröjan, men har garanterat inga andra funderingar än att göra nya avtryck under den tid som återstår på högsta nationella nivå.

SE UPP

Han imponerade stort på försäsongen och var given centralt på Malmö FF:s mittfält. En skada har sedan hållit Fouad Bachirou, som kom från Östersund inför 2018, borta från de allsvenska arenorna. Nu är dock den spelskicklige fransmannen tillbaka och startade matchen mot Djurgården senast.

HISTORIK

2009 slutade Malmö FF på en sjundeplats, en placering ingen i klubben naturligtvis var nöjd med. Därefter har det gått desto bättre med bland annat fem guld de senaste åren.

2017: 1.
2016: 1.
2015: 5.
2014: 1.
2013: 1.
2012: 3.
2011: 4.
2010: 1.
2009: 7.

PÅ PLANEN

Två defensivt arbetande mittfältare centralt, fart på kanterna framför en fyrbackslinje och två längst fram. Ges möjlighet följer gärna ytterbackarna med högt upp. Så har det oftast sett ut då Malmö formerat sig så här långt. Senast fick ex-ängeln Sören Rieks lämna planen efter första halvlek med ryggproblem. Frågetecken inför mötet med sina gamla kamrater.

TRÄNARCITATET

”Det har vi pratat om därinne, det tar jag inte utåt” – tränare Magnus Pehrsson efter 0–3 mot Kalmar FF och sedan Behrang Safari var oerhört kritisk mot sig själv och övriga i laget.

ÖVRIGT

MFF har redan mött Djurgården båda gångerna i allsvenskan. Anledningen är att senaste mötet ingår i omgång 16 och att matchen är flyttad beroende på sommarens kvalspel till Champions League för skåningarna.

De båda möts dessutom på Tele2Arena i finalen av svenska cupen 10 maj.