Sebastian överklagar avstängningen till RIN

I dag kom Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd med ett beslut om att Sebastian Eriksson stängs av en match. I samråd med IFK Göteborg kommer Sebastian att överklaga beslutet till RIN (Riksidrottsnämnden).

I efterspelet till matchen mot Falkenberg stängs Sebastian Eriksson av en match. Det handlar om söndagens möte med IFK Norrköping. IFK Göteborgs mittfältare kommer dock i en skrivelse till RIN att yrka på inhibition (att verkställandet skjuts upp) samt lämna in en överklagan (se nedan) och ett yttrande (se nedan).

IFK Göteborg står bakom Sebastian Erikssons beslut till 100 procent.

Överklagan:

”Fotboll är en idrott där känslor måste få lov att vara en självklar del av spelet. Med detta sagt är alla deltagare mänskliga och kan genom detta begå misstag – såväl spelare som domare. I samband med matchen mot Falkenberg ser man tyvärr tydliga tecken på att domarna i Allsvenskan inte anser att det skall finnas utrymme för varken dialog eller känslor. Det finns en tydlig och farlig problematik med detta då det leder till oönskade efterspel som inte gynnar sporten.

Med avstängningen av min person låter disciplinnämnden återigen prestige gå före rättvisa. Detta skapar problem för nämndens agerande i framtiden då ett dömande organ måste upprätthålla två fundamentala delar – förtroende och legitimitet. Genom detta beslut raserar man båda dessa då man i tidigare fall och förseelser valt att fria för en liknande incident och även ett betydligt grövre agerande, som hade kunna leda till permanenta skador på en motståndare.

Disciplinnämnden bemödar sig inte om att svara på de frågor som undertecknad ställt och kan inte heller påvisa att varning har utdelats, något som inte heller finns på filmupptagning. Att man nu inte kan ställa bakom alla rimliga tvivel att jag uttalat orden, men samtidigt anser att detta är en värre förseelse än de två exemplen ovan gör att SvFF noga bör överväga huruvida man kan fortsatt agera som förmanande instans då förtroendet är gravt skadat och legitimiteten i princip är borta.

Både jag och IFK Göteborg är – och kommer alltid att vara – av den åsikten att fotbollsmatcher skall avgöras på plan och inte i bakom skrivbord.”

Yrkande:

Sebastian Eriksson yrkar på inhibition och att ärendet hänskjuts till RIN för beslut.

Sebastian Eriksson yrkar på att avstängningen hävs då det:
– ej har framkommit tydligt att han blivit varnad.
– ej har ställts bortom alla rimliga tvivel att hans uttalande avsett domarna.