Vila i frid, Gunder Bengtsson

En av IFK Göteborgs mest framgångsrika tränare genom tiderna har gått bort. Vila i frid, Gunder Bengtsson.

Efter en tids sjukdom har Gunder Bengtsson somnat in i en ålder av 73 år. Precis som sin goda vän och kollega, Sven-Göran Eriksson, kom han från norra Värmland (Sysslebäck). Det var också ”Svennis” som hämtade Gunder som assisterande tränare på hösten 1981, en säsong då IFK slutade tvåa i tabellen bakom Öster.

Sedan kom det magiska 1982, då den första titeln i Uefa-cupen spelades hem. Framgången gjorde att Eriksson värvades av Benfica under sommaren och att Bengtsson tog över och ledde Blåvitt till det första guldet sedan 1969.

Resultatet gjorde att även Bengtsson lockades med anbud och med norska Vålerenga blev det dubbla mästerskapstitlar innan han 1985 återvände till Kamratgården som huvudtränare. Och nya avtryck i den blåvita historien.

1986: Silver i allsvenskan, semifinal i Europacupen, där vinsten hemma mot Barcelona med 3–0 av många anses vara den främsta match IFK Göteborg spelat.

1987: Ny Uefacup-triumf. Dessutom SM-guld på hösten.

Under sina sejourer i IFK blev det dessutom två nationella cupguld.

Det är en sorgens dag för föreningen

Gunder fortsatte sedan sin tränarkarriär i internationella klubbar som Panathinaikos, Feyenoord, Paok Saloniki, Apollon Limassol. Han var också i Örgryte 1992–1996.

Gunnar Larsson, ordförande 1982-2000 och i dag hedersordförande i IFK Göteborg.
– En av de riktigt stora ledarna i vår historia. Oerhört ambitiös, ordningsam och noga. Samtidigt en väldigt god kamrat och vän. Nämnas ska också att det vare mycket tack vare Gunders kontakter med Alex Ferguson som denne kom och invigde vår akademi i slutet av 1990-talet. Vi var över och träffade ledningen i Manchester United. Överhuvudtaget hade Gunder byggt upp ett oerhört bra kontaktnät i den internationella fotbollsvärlden, säger Gunnar och fortsätter:
– Det är en sorgens dag för föreningen.

Gunder Bengtsson blev 73 år. Våra tankar går i dag till familjen och de anhöriga.