50-åring med unik blåvit karriär

Halvvägs till 100 – då har Jonas Olsson redan hunnit med att bli unik i IFK Göteborg. För hur många har varit såväl spelare som assisterande, a-lagstränare, sportchef och akademiansvarig?

Tisdag 14 januari 2020 blir Jonas Olsson 50 år. Av det syns inte ett spår om vi tittar på en före detta mittbacks fysiska företrädanden i dag. Betänker vi däremot allt denne hunnit med i den blåvita organisationen borde det läggas till ett stort antal år.

1987 tog en ung och viljestark fotbollsman steget från Tuve IF till IFK Göteborg. Redan året därpå blev det – med unga lagkompisar som bland andra Håkan Mild, Mikael Nilsson och Peter ”Erra” Eriksson – a-lagsdebut för den dåvarande tonåringen.

Det var början på änglakarriär som skulle komma att innehålla betydlig mer än vad andra får uppleva och som fortfarande pågår i allra högsta grad.

Titta här vad en försvarare – som aldrig vek en tum och som även besegrade skador och sjukdomar – var med om att uppleva som a-lagsspelare.
266 a-lagsmatcher.
Sex SM-guld.
En cuptriumf.
Spel i Champions League mot storheter och motståndare som PSV Eindhoven, Milan, Manchester United och Barcelona.
Årets Ärkeängel 1995.

I dag gratulerar vi en ung 50-åring, som minst sagt upplevt det mesta med IFK Göteborg

Tio år efter debuten avslutade Jonas den aktiva karriären – och fortsatte som ledare. Under ett antal år var han assisterande tränare bakom erfarna herrar som Stefan Lundin, Roger Gustafsson och Bosse Johansson.

Efter ett par säsonger på egna ben och i FC Trollhättan var Jonas tillbaka inför 2007 och delat huvudansvar med sin förre lagkompis, Stefan Rehn. Det blev omedelbar succé.

En underbar höstsöndag i ösregn 2007 kunde drygt 40 000 åskådare på Ullevi jubla över klubbens senaste och 18:e SM-guld och det första på elva år. Det blev även cupseger 2008 efter finalvinst mot Kalmar FF.

Olsson fortsatte sedan att leda laget över 2011. Efter gästspel i Norge och bohuslänska Ljungskile var Jonas sedan tillbaka i sin förening. En tjänst som akademiansvarig väntade från och med 2017. Därifrån har han och övriga i verksamheten senaste åren levererat spelare efter spelare till a-truppen. På hösten 2018 blev det dessutom även ett inhopp som tf sportchef.

I dag gratulerar vi en ung 50-åring, som minst sagt upplevt det mesta med IFK Göteborg. Och som förhoppningsvis i fortsatt blåvit tjänst har en hel del framför sig.