Målet att spela i juni

Klubbarna inom Svensk Elitfotboll har under onsdagen enats om ett inriktningsbeslut att verka för att ligastarten flyttas till början av juni.
– Det är positivt att klubbarna tillsammans har valt en väg där målet är att spela inför publik och att hela allsvenskan ska spelas färdigt under 2020, säger Max Markusson, IFK Göteborgs klubbdirektör.

På ett extra klubbchefsmöte under onsdagen fattade medlemsklubbarna i Svensk Elitfotboll – där IFK Göteborg är en av 32 – ett inriktningsbeslut att premiärerna av allsvenskan och superettan på grund av coronaviruset bör skjutas upp till senast början av juni.

Svenska Fotbollförbundet ska nu ta ställning till klubbarnas önskemål, och i samverkan med SEF ta fram förslag på en konkret spelordning att fastställa.

Ambitionen att ligorna ska starta senast i början på juni stöttas av Svensk Elitfotbolls samtliga klubbar, allsvenskans huvudpartners i form av Discovery, Unibet, DHL och OBOS samt Svenska Fotbollsupporterunionen (SFSU).

– Alla klubbar jobbar stenhårt just tillsammans med SEF och Svenska Fotbollförbundet för att hitta lösningar på de problem och utmaningar som har uppstått på grund av coronavirusets framfart. Mitt i denna tuffa period är det glädjande att se kraften och engagemanget också från partners och supportrar både kring IFK Göteborg och de andra klubbarna, säger Max Markusson.

Klubbarna är ytterst medvetna om att det inte går att styra utvecklingen av coronaviruset, och att det därmed kan ske förändringar som gör att saker behöver planeras om ytterligare för att värna om människors hälsa. Den diskussionen tas i så fall då, och endast om den behövs. Klubbarna och intresseorganisationerna kommer inte att bidra till ytterligare spekulationer runt detta förrän det i så fall blir aktuellt.

Efter att Svenska Fotbollförbundet har sagt sitt så återstår ett arbete med att fastställa en ny årsplan och se över exakta datum för start och övriga omgångar.

Uppdatering 19/3:

Det är nu formellt beslutat att starten av allsvenskan är uppskjuten. Läs mer här.